Стефан Янев упрекна ГЕРБ за предизборните скандали

Служебният премиер призова политиците да разработват политики, а не активни мероприятия
Непрестанните скандали около изборната подготовка през последните дни предизвикаха служебния премиер Стефан Янев да реагира. В началото на днешното заседание на правителството той призова политиците да спрат с внушенията, че има нередности в организацията на изборите. Подразбра се, че се обръща към експремиера Бойко Борисов и партията му ГЕРБ, противници на назначения от Румен Радев кабинет, които непрекъснато излизат с твърдения, че се готвят манипулации с машинното гласуване. В същото време обаче, служебният премиер не адресира по никакъв начин тези обвинения.
Янев започна с това, че изборите са „основата на демократичния процес, механизмът, който реално ни дава възможност да влияем върху процеса на вземане на решения по отношение на това кой да управлява, как да управлява и какви политики да бъдат прилагани”. След което заяви, че твърденията за нередности в подготовката на изборите са „спекулации, чиято цел е да дискредитира изборите в предварителен порядък и да постави под съмнение автентичността и легитимността на изборния резултат”.
„Основната цел на тези внушения е да бъдат демотивирани българските граждани да излязат и да гласуват в изборния ден. Това е изключително тревожно. Недопустимо и осъдително е фундаменталното право на избор да се превръща в залог и, в крайна сметка, в жертва на тяснопартийни и конюнктурни интереси”, подчерта служебният премиер. И увери, че правителството му ще вземе всички мерки, за да могат българските граждани да гласуват свободно и спокойно. Не каза какво конкретно включват тези мерки.

Вместо това Янев се задоволи със следния призив: „Позволявам си да обърна внимание, че очакванията към политическите партии са да генерират идеи, да бъдат ангажирани с подготовката и разработването на управленски политики, а не с активни мероприятия, които целят да дискредитират основни демократични процеси и процедури. Последното не е от полза за никого, уверявам ви.”

В заключение премиерът изтъкна, че „българската политика се нуждае от смислена промяна и почтени хора, които да работят за родината си”. И апелира към българите да допринесат за тази промяна, като излязат да гласуват в неделя. Такъв е пътят към устойчив парламент и редовно правителство, подкрепено от стабилно парламентарно мнозинство, което да започне необходимите за страната ни реформи, допълни Янев. А накрая открои и приоритетната реформа – в правосъдието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *