Станишев: Близки до ръководството на БСП водят кампания срещу Радев

Хора, близки до ръководството на БСП, водят неформална кампания срещу президента Румен Радев. Това каза лидерът на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев пред бТВ.

По думите му по партийната телевизия БСТВ на социалистите се говорело как Радев е предател. Вероятно става дума за предаването „Думата е ваша“ с водещ Стоил Рошкев, който и преди се е изказвал срещу Румен Радев. В началото на октомври зрител е нарекъл в ефира на предаването Радев предател, водещият изслушва аргументите, съгласява се с мнението на зрителя и му отговаря: „Гласувайте за БСП и не гласувате за Румен Радев. Повечето хора, които размишляват, са стигнали до този извод“.

В края на миналата година отново Рошкев каза по адрес на Румен Радев, че „говори на развален английски“ като героя на Саша Барън Коен във филма „Борат“. И тогава това изказване на водещия доведе до съмнения за напрежение между ръководството на социалистите и държавния глава.

Сега Станишев разкритикува ръководството на БСП, че не е обявило ясно подкрепата си за Радев и Йотова още в самото начало. По думите му изборите две в едно са голям бонус за БСП и това е благодарение на Румен Радев. „Много хора от левицата харесват този президент и и ще бъдат много по-мотивирани да отидат до урните заради него“, каза Станишев.

„Румен Радев е президентът, който ще бъде избран от българските граждани. В най-голяма степен от всички политици, той се асоциира исканията за промяна на протеста. Хората видяха слабостта на партиите в последните два парламента и президентът се възприема като гарант за стабилността на институциите в държавата. Другите кандидати са с по-неясни позиции по много въпроси“, добави лидерът на ПЕС.

Станишев каза още, че големият въпрос е защо след четири години в опозиция БСП загуби близо 600 хил. гласа на предишните парламентарни избори.

„Защо не беше припозната като алтернатива? За мен отговорът е, че ние играхме на чужд терен – състезание по традиционализъм и патриотарство с популистки партии. Вместо да развием солидна европейска лява политики и да привлечем хора от центъра – това винаги е било условието БСП да бъде силна в изборите. Надявам се моята партия да подобри своя резултат на изборите“, каза още той.

Станишев призна, че от много време не се е чувал със сегашният лидер на БСП Корнелия Нинова. Двамата от години са в конфликт и това ясно си пролича преди евроизборите през 2019 година, когато Нинова се опита да изхвърли Станишев от листата на социалистите, но не успя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *