Срив за $2 трлн. на Уолстрийт само в рамките на 15 минути

Пандемията парализира веригите за доставки и свива финансовите средства на компаниите

Тази сутрин нюйоркско време търговията на Уолстрийт беше спряна за 15 минути веднага след нейното начало, тъй като широкият фондов индекс S&P500 се срина с близо 8% и по този начин надвиши заложения лимит от 7% за трети път в рамките на последните шест сесии на търговия. По същото време индексът DJIA падна с 8,2%, а Nasdaq Composite – със 7,4%.

Тези сривове доведоха до заличаване през първите няколко минути на търговия на $2 трлн. от пазарната капитализация на 500-те компании, влизащи в индекса, заради инвеститорската паника относно огромните вреди, нанасяща пандемията от COVID-19 върху световната и американската икономики.

След подновяването на търговията на Уолстрийт, индексът на DJIA загуби над 1800 пункта (спад от 7,8%), широкият индекс S&P500 се понижи със 7%, а технологичният индекс Nasdaq Composite – с 6,95%.

Новият срив на американския фондов пазар стана факт, след като в края на петъчната търговия беше отбелязан доста изненадващ огромен ръст на DJIA с 1985 пункта (скок с 9,4%), на S&P500 – с 9,3% и на Nasdaq – с 9,4%.

Агресивното понижаване на лихвата от страна на Федералния резерв със 100 базисни пункта близо до нулата (диапазона 0,00%-0,25%) сякаш само подсили днешната паника, като инвеститори и търговци се притесняват все по-сериозно, че вирусната пандемия парализира веригите за доставки и свива финансовите средства на компаниите. Някои наблюдатели твърдят, че макар, че стъпката на Федералния резерв да е била оправдана, времето на обявяване на това решение – късно в неделя, точно преди стартирането на азиатските пазари – е изглеждало като паническо.

Освен, че бе намалена водещата лихва почти до нулата, централната банка на САЩ рестартира и програмата си за покупки на активи, известна като “количествени улеснения”, в размер на поне $700 млрд. долара. Федералният резерв също така активира и суаповите си линии с Английската централна банка, ЕЦБ, Японската централна банка, Централната банка на Канада и Швейцарската национална банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *