Среща между ГЕРБ и ПП за нов кабинет във вторник

По-вероятно е да има правителство с третия мандат, заяви Бойко Борисов

 

Представители на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ (ПП) ще проведат среща „пред камерите“ в Народното събрание във вторник в опит за съставяне на правителството.

В нея няма да участват лидерите на политическите формации.

За предстоящата среща съобщи бившия президент Росен Плевнелиев. По-късно Бойко Борисов на извънреден брифинг потвърди за нея. Очаква се реакция и от ПП.

Плевнелиев е все по-голям оптимист за съставяне на правителство. Борисов смята, че има шанс да се формира кабинет с третия мандат.

На кого ще бъде връчен той е решение на президента Румен Радев, но надеждите са това да е „Демократична България“.

Плевнелиев: Оптимист съм за съставяне на кабинет

Среща пред камерите“ между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“ (ПП) ще се проведе следващата седмица. Това съобщи бившият президент Росен Плевнелиев пред Нова телевизия.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да участва в преговорите. От страна на ГЕРБ ще бъде Томислав Дончев, а от ПП ще участват давамата съпредседатели на партията Асен Василев и Кирил Петков, каза Плевнелиев.

Той уточни, че контактната група няма да бъде по време на преговорите.

Но двете политически партии започват да си говорят, което ние намираме за изключително позитивно“, каза бившият президент на България.

Росен Плевнелиев и бившият министър на външните работи Соломон Паси бяха част от т.нар.контактна група, която проведе разговори с парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Български възход“ и ДПС в опит да се намери консенсус в рамките на 48-ото Народно събрание за съставяне на правителство.

Официални откази за участие в разговорите бяха изпратени от парламентарните групи на „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и „БСП за България“.

Росен Плевнелиев обясни, че инициативата за създаването на контактната група е дошла от него и Паси. „В никакъв случай това не е идея на Борисов и на партия ГЕРБ“, заяви Плевнелиев.

„Една от причините да се захванем с това беше, че вече за трети път в последните 33 години, националният ни живот се определя от геополитиката“, каза Соломон Паси.

„Ние с г-н Паси сме реалисти. Не искаме поредната нестабилност, нови избори. Искахме да дадем всичко от себе си, за да може България да мине през трудните моменти, които ни очакват“, коментира Росен Плевнелиев решението му да се включи в контактната група.

По думите му се водят и неформални разговори. Плевнелиев е провел такива с Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер.

„И вече имаме резултати“, каза Плевнелиев. Декларацията, която ние с д-р Паси изготвихме и внесохме при председателя на Народното събрание, вече постига съгласие. Видяхме единодействие по F-16, по еврозоната, добави той.

Росен Плевнелиев е оптимист, че ще има правителство.

„С първи мандат ще бъде трудно. С втори мандат – защо не? Със сигурност третият мандат дава изключителни възможности. На нас много ни се иска ДБ да поемат инициативата, защото те имат златен шанс“, коментира Плевнелиев.

Според него, ако ДБ поеме лидерството, ще има подкрепата на ГЕРБ и ПП.

„Това ще направи едно много устойчиво правителство, което може да направи чудеса“, смята Плевнелиев.

България няма нужда от президентска република, каза Паси. „Не бива да се повдига тази тема. Тя е крайно вредна и ще погребе нашата крехка демокрация“, коментира Плевнелиев.

Борисов: По-вероятно е да има правителство с третия мандат

Междувременно от ГЕРБ потвърдиха за предстоящата среща с „Продължаваме промяната“. Тя ще се проведе във вторник в Народното събрание.

Разговорът ще е на експертно ниво, като ГЕРБ ще бъде представена от Десислава Атанасова като председател на парламентарната група, Кирил Ананиев, Деница Сачева и Делян Добрев. Това съобщи лидерът на партията Бойко Борисов на брифинг.

Тойъ прогнозира, че е по-вероятно да има правителство с третия мандат.

Той трябва да отиде там, където ще има правителство и това трябва да се изговори при президента, коментира Борисов.

Според него на Консултативен съвет по националната сигурност, свикан от държавния глава, лидерите на партиите трябва да кажат какви ангажименти ще поемат.

„Аз не мога да кажа на президента коя партия е подходяща. Затова има създаден орган в Конституцията – Консултативен съвет при президента. На този именно съвет лидерите трябва да кажат кой как вижда и с кой мандат неговите избиратели биха подкрепили, и по какъв начин правителство, за да можем да сме ангажирани“, добави още лидерът на ГЕРБ.

Според него егото у политиците трябва да изчезне. Аз избягвам тези срещи, за да не ги възпра, но те трябва да се проведат при президента, каза Борисов.

Всички партии трябва да се водят от крайния резултат – да има редовно правителство с работещ парламент, каза лидерът на ГЕРБ.

Не бързаме за избори, не е това целта, но поехме ангажимент да подкрепим този разговор, допълни Борисов. По думите му в момента парламентът е на изключително ниво – има страхотни заместник-председатели.

Относно решението на парламента за смесено гласуване – с хартиени бюлетини и машини, лидерът на ГЕРБ смята, че трябва да се върне доверието в машините.

„Защо държавата не пусна конкурс за производство на български машини? Да се направи държавно предприятие, ако трябва“, каза Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *