Спасяват Credit Suisse с поглъщане от друга банка

Швейцария се готви да използва извънредни мерки, за да ускори поглъщането на Credit Suisse от страна на UBS, тъй като банките и техните регулаторни органи бързат да сключат сделка за сливане, пише в. „Файненшъл Таймс“, като се позовава на двама души, запознати със ситуацията.

Съгласно швейцарските правила UBS трябва да даде на акционерите си шест седмици, за да се консултират по придобиването, което ще обедини двата най-големи кредитора в Швейцария.

Двама души, запознати със ситуацията, заявиха, че UBS е посочила, че ще използва извънредни мерки, за да може да пропусне периода за консултации. Един от хората каза, че подробностите все още се уточняват.

Регулаторните органи на Швейцария и нейното министерство на финансите не отговориха веднага на запитванията за коментар. Швейцарската централна банка, Credit Suisse и UBS отказаха коментар, пише изданието.

Швейцарската национална банка и регулаторният орган Finma заявиха на международните си партньори, че смятат сделката с UBS за единствената възможност за спиране на срива на доверието в Credit Suisse и работят за постигане на регулаторно споразумение до събота вечерта.

Според двама души, запознати със ситуацията, в края на миналата седмица изтичането на депозити от банката е достигнало 10 млрд. швейцарски франка (10,8 млрд. долара) на ден, тъй като опасенията за нейното състояние са нараснали.

Управителните съвети на двете банки ще заседават този уикенд. Ключовите регулаторни органи на Credit Suisse в САЩ, Обединеното кралство и Швейцария разглеждат правната структура на сделката и няколко отстъпки, които UBS е поискала.

UBS иска да й бъде позволено да въведе постепенно всички изисквания, които ще бъдат поставени пред нея съгласно глобалните правила за капитала на най-големите банки в света. Освен това UBS е поискала някаква форма на обезщетение или правителствено споразумение за покриване на бъдещи съдебни разходи, казва един от източниците на изданието.

Бъдещото поглъщане отразява рязкото разминаване в съдбата на двете банки. През последните три години акциите на UBS поскъпнаха с около 120 %, докато тези на по-малкия ѝ конкурент поевтиняха с около 70 %.

Пазарната капитализация на първата е 56,6 млрд. долара, докато Credit Suisse приключи търговията в петък със стойност 8 млрд. долара. През 2022 г. UBS генерира печалба от 7,6 млрд. долара, докато Credit Suisse реализира загуба от 7,9 млрд. долара, което на практика изтрива цялата печалба от предходното десетилетие, предаде dir.bg.

Пълно сливане между UBS и Credit Suisse би създало една от най-големите глобални системно важни финансови институции в Европа. Общата стойност на активите в баланса на UBS е 1,1 трлн. долара, а на Credit Suisse – 575 млрд. долара. Подобна голяма сделка обаче може да се окаже твърде сложна за осъществяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *