Спад на цените до 25% при спукване на имотния балон

Имотният сектор пръв реагира при свиване на кредитирането

Очакваме фаза на спад в класическия бизнес цикъл, като първите потърпевши индустрии ще бъдат имотите, ще ги последва банковото кредитиране, свиване на достъпа до капитал, но заедно с тях ще бъдат ударени и всички индустрии, които са разчитали на рисково финансиране. Това каза Георги Стоев, съосновател и председател на Trakia Tech, в предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Имотният сектор винаги е първият, който сигнализира за криза и първият, който „отнася“ свиването на кредитирането, каза Стоев.

По думите му в момента сме в по-различна среда в сравнение с миналия имотен балон, който се спука с тежки последствия, защото експозицията към ваканционни имоти, чиито цени тогава спаднаха в пъти, не е толкова голяма. „Сега сме в ситуация, в която ефектът ще бъде в големите градове, където имотите традиционно не носят толкова голям риск. Въпреки това в години на свиване на търсенето, най-вече поради свиване на ипотечното кредитиране, спад от порядъка на 20-25% е очакван и е в рамките на нормалния цикъл“.

„В момента се наблюдава значително влошаване на бизнес климата от гледна точка на планове за нови инвестиции. Живеем в ситуация на рязко скочила несигурност и тежка непредвидимост в много слоеве на политиката и на икономическия живот. В началото сме на рецесионната вълна.“, каза той.

В настоящата ситуация компаниите, които са по-добре защитени, са тези, които имат по-добре установени пазарни капацитети да добиват суровини, коментира Стоев. „Но е добре суровинните компании да бъдат разделени на две. От една страна стоят тези, които разчитат на нетехнологични фактори за ръст, а не на висока производителност. Те не са в благоприятна позиция за растеж в сегашната фаза на цикъла. От друга страна – компании, които са инвестирали в по-добри технологии, в по-добра производителност на всяко работно място ще бъдат по-предпочитани както от капитала, така и от хората, които биха искали да работят при тях на по-високи заплати“.

Голяма част от антикризисните мерки са по-скоро израз на политическо безсилие, а не на макроикономически разум, заяви Стоев. „По-важното е не какви са цените за пенсионерите, защото ако има подкрепа за социалния сектор, то тя трябва да е за домакинствата. Но тук трябва да си зададем въпроса как можем да подкрепим бизнес, който е в период на тежка промяна на относителните цени в негов ущърб“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *