Сокът от нони предпазва черния дроб и сърцето

Нони е вкусен тихоокеански плод, който има много ползи за здравето. Наричат го индийска черница заради формата и характерните му трапчинки, въпреки че не е черна, а зелена в зряло състояние. От хилядолетия нони се използва в различни азиатски култури като народен лек за редица заболявания и състояния.

Сокът от нони има противогъбични, антибактериални, противовъзпалителни и дори антипсихотични свойства. Той помага в балансиране на хормоните, предпазва от рак и стимулира оздравителните процеси в тялото.

Какво съдържа сокът от нони?

Този плод и неговият сок са наситени с много важни здравословни хранителни вещества, сред които витамини от група В, витамин С, фолати, витамин Е, бета-каротин, полифеноли, калций, калий, магнезий, желязо, фосфор и антиоксидантите кверцетин, ванилин, пиноксеронин, кемпферол и други.

Кои са основните ползи от сока от нони?

Много богат на антиоксиданти

Изброените по-горе антиоксиданти имат много мощно антиоксидативно действие. Те се борят със свободните радикали в организма, като ги неутрализират. По този начин предпазват клетките от стареене и изменения в структурата им, които могат да доведат до рак.

Предпазва от рак

Антираковите свойства на нони са една от най-големите ползи от този малък плод. Благодарение на силните антиоксиданти в състава си, сокът от нони понижава риска от някои видове рак, включително на белия дроб, черния дроб, яйчниците, гърдата. Някои изследвания сочат, че сокът от нони помага за по-лесното понасяне на химиотерапия при пациенти с рак.

Облекчава подагра

Сокът от нони потиска някои специфични ензими, които са свързани с подаграта. Този плод намалява нивата на пикочната киселина в кръвта, която е основен причинител на заболяването.

Намалява мускулните спазми

Сокът от нони има отпускащ ефект върху мускулите, защото оказва спазмолитично действие върху тях, особено след напрежение и работа.

Предпазва сърцето и кръвоносната система

Сокът от нони е ценен за сърдечносъдовата система, защото има естествен съдоразширяващ ефект, намалява кръвното налягане, подобрява състоянието на гладката мускулатура на клетките и прави стените на кръвоносните съдове по-еластични и здрави.

Предпазва черния дроб

Плодът от нони е известен с неговите качества за подобряване работата на черния дроб и детоксикирането му. Сокът от нони провокира образуването на чернодробни ензими и предпазва от увреждане на клетките му.

Антипсихотични свойства

Сокът от нони въздейства благоприятно на нервната система, като повлиява добре различни психични разстройства и състояния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *