Собственичката на уреда за компоти поиска обяснение от МВР

Полицаите са разпитвали за протестиращия активист Тихомир Василев, чийто адрес е и в претърсения апартамент, твърди майката

Собственичката на уреда за компоти и майка на активист от протестите, чийто дом бе претърсван с часове от полиция поиска обяснения от министъра на вътрешните работи. Тя е подала сигнал, за който информира нейният адвокат Минчо Спасов на страницата си във Фейсбук.

Само преди дни лидерът на “Изправи се.БГ” Мая Манолова даде извънреден брифинг пред Министерския съвет, за да разкаже за случая на полицейско насилие над член на нейната гражданска платформа – Тихомир Василев. Манолова обяви, че 10 полицаи са нахлули в дома на майката на Василев, който е един от протестиращите на Орлов мост. Според адв. Николай Хаджигенов полицаите са били от отдел “Наркотици” към ГДБОП и отдел “Тежки престъпления” към МВР. Последва опровержение от ГДБОП за участие в такава акция, но пък от СДВР си признаха, но обявиха, че били хванали някакъв казан за варене на ракия в трансформатор и че обект на операцията не е бил Тихомир Василев.

От сигнала на жената сега, става ясно, че на 20 август т.г. е извършено проникване, претърсване и изземване в дома й. “На същия адрес е регистриран и синовете ми Васил Валериев Василев и Тихомир Валериев Василев (активен участник в антиправителствените и протести и протестите срещу прокурорския произвол на Главния прокурор), стартирали на 21.07.2020 г. в София)”, пише тя до вътрешния министър.

След това разказва, че на въпросната дата, в нейно отсъствие няколко полицаи, представили се като служители на отдели Тежки престъпления и Икономическа полиция, пристигнали внезапно на адреса и без да представят съдебна заповед и без какви да е данни за неотложен случай. Те били принудили Васил Василев да им даде достъп. Проникнали и претърсили са апартамента ми, три от мазетата в блока (едно от които мое) и наето от нас помещение- бивш трафопост-работилница, пише жената. След това полицаите “иззели метален казан – наследство от родители и прародители” После разпитвали съседи дали автомобилът, паркиран пред трафопоста, работилницата и вещите са на сина й Тихомир Василев.

Нейните твърдения опровергат обясненията на полицията, че те изобщо не са се занимавали с Тихомир, а само с неговия брат. От МВР твърдят, че нито първият, нито втория са били задържани, както и че спрямо тях не е образувано нищо в конкретния случай. Все неща, които също поставят под съмнение истинските намерения на полицията, след като е действано по неотложност, иззет е казан, а пък накрая няма дори досъдебно производство.

В сигнала на жената пише още: “Тъй като в момента на претърсването и изземването не е имало никакви признаци за неотложност, извършващо се престъпление или други незаконосъобразни действия, а в съставения протокол за изземване липсва номер на досъдебно производство и фактически и правни основания моля да назначите проверка и в седмичен срок да ми дадете информация относно”:

– участвалите в акцията лица и позицията им;

– причината те да не извършат процесуалните си действия по проникване в частен имот по установения в закона ред- с разрешение на съда;

– каква „неотложност“ са посочили участвалите лица за да заобиколят съда?

– кой им е разпоредил тази незаконната акция?

– каква е причината за разпитване и търсене на доказателства, уличаващи Тихомир Василев в нарушения?

След това жената иска от вътрешния министър да образува дисциплинарно производство срещу виновните длъжностни лица. “Липсата на отговор ще ми даде основание за сезиране на прокуратурата за издирване и наказване на длъжностни лица, осъществили чрез използване на служебното си положение незаконно нарушаване на неприкосновеността на жилището ми”, добавя още тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *