Собствениците на заведения искат и затваряне на хипермаркетите

Браншовите организации на ресторантьорите искат в обхвата на мерките, които остават в сила до 31 януари, да бъде включено затварянето на големите магазини и хипермаркетите.

Докато не се вземат мерки за овладяване на епидемията, не за общественото мнение, ние мислим, че до 31 януари абсолютно нищо няма да се промени, посочи Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

По думите му браншът на ресторантьорите не разбира как за Българския лекарски съюз не е проблем, че има стотици души в хипермаркети, нехранителни магазини, а в същия момент 20-30 души в ресторант е проблем.

Преди дни в остра позиция браншовите организации поискаха от правителството “обявяване на взетите решения като неефективни, грешни и въвеждане на мораториум за дискриминационни забрани за извършване на труд на само една част от бизнеса. Забрани за работа да се въвеждат само и единствено за всички сектори, които не обхващат стоките от първа необходимост”.

Според тях последните дни са били достатъчно добро доказателство, че не заведенията са виновни за разпространението на вируса.

Трябваше, когато затвориха заведенията на 27 ноември, да се предприеме по-сериозен локдаун до 21 декември заедно с нехранителните магазини, с големите хипермаркети и тогава сигурно щяхме да имаме много по-добър ефект, който щеше да позволи да се отвори в момента. Ние се опитваме в момента да борим епидемията със заведения и фитнеси затворени. Общо взето това е затворено“, заяви в четвъртък пред БНТ Ричард Алибегов.

Той е на мнение, че и до 31 януари няма да има резултати и тези срокове, които си даваме всеки път през две седмици ще продължат да се удължават.

По новата мярка за компенсация, обявена от държавата, ресторанти, нощни заведения и фитнес зали ще бъдат компенсирани с 20% от оборота, реализиран в периода 27 ноември -21 декември 2019 година. Максималната безвъзмездна помощ е 150 хил. лв. Парите ще бъдат изплатени на фирмите директно от Националната агенция за приходите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *