Снегът затвори Троянския проход, ограничения в Смолянско

501 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта. Продължава обработването на настилките, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим и при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна техника.

Затворен за всички автомобили е най-високият старопланински проход – „Троянски“. На места преспите достигат два метра и снеговалежът продължава. Ограничено е преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона през проходите „Предел“, „Превала“ и „Рожен“, както и по път I-6 Кюстендил – ГКПП „Гюешево“.

В област Смолян е преустановено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона и преминаването с ремаркета и полуремаркета по път II-37 Батак-Доспат, път III-197 Доспат-Борино-Тешел-Девин, път III-864 Проглед – Пампорово – Стойките, път III-866 Девин – Михалково, както и по път III-112 Добридол – Дреновец – Тополовец в област Видин.

Днес в 24 области в България е обявен жълт код за потенциално опасно време. За областите Перник, Софийска, София-град, Кюстендил, Габрово, Търговище, Разград, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково, Велико Търново, Силистра, Русе, Варна, Разград, Добрич, Шумен, Плевен и Смолян предупреждението е за силни валежи от дъжд и сняг. В областите Търговище, Разград и Шумен има силен вятър и условия за виелици и навявания.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *