Смях! Борисов ще спасява милиони животи с наша ваксина, която ще се произвежда в непостроен завод на Домусчиеви

Новият завод на братя Домусчиеви в Разград до месеци ще започне производството на милиони дози ваксини срещу Covid-19, с които ще бъдат спасени милиони животи, а Европа ще си отдъхне. Това обяви премиерът Бойко Борисов от новия завод на „Биовет“ в Разград, който в сряда получи сертификат за първокласен инвеститор.

Както обичайно, живото предаване беше излъчено на Фейсбук страницата на премиера. Той беше придружаван от неизменния си спътник заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, изпълнителния директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов и водачът на листата на ГЕРБ в Разград Десислава Атанасова.

Премиерът Борисов не каза ваксини на кои компании ще се произвеждат в Разград и дали вече има подписани договори за това, но уточни, че ще изпрати в Европейската комисия на какъв етап на езграждане е базата ни.

„Имаме готовност за започване производството на български ваксини. Обещах пред Европейската комисия да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България. Много държави ще си отдъхнат. За 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас“, каза Бойко Борисов.

Той похвали и инвеститорите в завода – братята Кирил и Георги Домусчиеви, които не присъстваха на инспекцията, а вместо тях беше мениджмънта на „Хювефарма“.

„За наша радост, вие сте мислили далновидно и, докато другите започват да правят, ние сме на етап монтиране на машини. Това е голямо предимство. Преди една година се борихме всички във военната промишленост да има инвестиции, новата война я видяхме каква ще е. Който има заводи за ваксини, заводи за лекарства и мощна фармацевтична продукция, ще е номер 1 във всичко“, каза Борисов пред присъстващите представители на завода.

„Дори след като всички показно се ваксинираха с „Астра Зенека“ – и френският премиер, и Ангела Меркел каза, че ще се ваксинира, активността в Европа е под 30%. Така че друго е да си произвеждаме тук ваксини“, отбеляза Борисов. Той разпореди да се изготвят прецизно всички сертификати и документи, необходими за производството.

Премиерът остана впечатлен, че в завода ще има склад за съхранение на продукцията, в който ще се поддържа температура от минус 186 градуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *