Смях! Бойко Борисов отказа да стане собственик на „Левски“ (видео)

Акциите бяха занесени до МС от Сашо Диков, който приел да е „куриер“

Премиерът Бойко Борисов отказа да приеме мажоритарния пакет от акциите на „Левски“, които му бяха връчени от хазартния бос Васил Божков. В сряда сутринта Божков обяви, че му предава лично контрола върху клуба, защото „неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за клуба и да го спаси при смяна на собствеността“.

В ролята на куриер с пакета акции в ръце влезе журналистът Сашо Диков. Той бе накаран да чака повече от половин час пред Министерския съвет. В 9.35 часа от името на Борисов излязоха да говорят спортният министър Красен Кралев и пиарът на премиера Севделина Арнаудова.

„Това е несериозно отношение към бъдещето на клуба. Редно е съдбата на „Левски“ да бъде в ръцете на привържениците“, обяви министър Кралев. „Не може премиерът на България да бъде собственик на акциите, на който и да е отбор“, допълни той.

Според спортния министър, Васил Божков се опитва да политизира процесите в „Левски“ и да нагнети напрежение сред привържениците.

„Това е изключително обидно към феновете на „Левски“, каза Кралев. По думите му феновете на отбора са показали, че са „една огромна сила и няма да допуснат унищожаването на отбора“. Министърът каза, че винаги е имало фирми, които са готови да помагат на клуба.

Сашо Диков попита какво да прави сега с акциите. „Ако искате, тези документи можете да ги занесете на друго място. Можете да го занесете в една друга балканска столица“, отговори му Арнаудова. Тя имаше предвид Белград, където живее издирваният от българското правосъдие Цветан Василев.

Сашо Диков в 9 часа

Акциите бяха занесени в Министерския съвет от Диков малко преди 9 часа сутринта. Той обясни, че се е съгласил да бъде куриер предишния ден в 13 часа. Диков е бил на разходка на Витоша с децата си, когато е получил обаждане лично от Васил Божков, който му е предложил да влезе в ролята на куриер.

Журналистът е получил документите от неизвестни за него лица в района на катедралния храм „Св. Александър Невски“ в сряда сутринта.

След това той ги занесе до Министерския съвет, където чака да бъде приет от представители на правителството. Диков разказа, че акциите са джиросани на Борисов още на 8 май. След отказа на Борисов да приеме акциите, Диков каза, че ще ги върне там, откъдето ги е взел. Той не може да ги даде на феновете, защото волята на собственика е друга.

„Приех, защото съм убеден, че това е първата крачка за спасяването на „Левски“. Мажоритарният собственик желае да предаде акциите на премиера и спортния министър, които са декларирали желание да спасят отбора“, каза Диков. Той коментира, че ако има провокация, то тя не е от негова страна.

„Аз не мога да си представя някой да може да помогне за спавянето на „Левски“ и да не го направи“, допълни Диков.

След като премиерът вече се е разпореждал…

„Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му“, се казва в съобщението до медиите на Васил Божков и неговия съдружник Георги Попов, които се намират в Дубай. Така двамата обявиха, че предават акциите на Борисов.

„След като премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите –  оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце. Г-н Борисов, поетите от вас ангажименти да осигурите финансиране и действията ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от вас държавен апарат върху клуба, оставят „Левски“ без други реални опции“, се казва в съобщението на Божков и Попов.

Двамата казват, че единственото, което ги интересува, е възраждането и стабилизирането на „Левски“.

„Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се  стабилизира и изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв. бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел“, отчитат се Божков и Попов.

Тe благодарят на ривържениците на клуба, които са направили прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци.“

Проблемите с финансирането на „Левски“ започнаха в средата на януари с акцията срещу Васил Божков и неговите най-близки съдружници. За няколко седмици държавата монополизира бизнеса с моментните лотарии, а след това отне лиценза на букмейкърските фирми на бизнесмена.

Срещу него бяха повдигнати над 10 обвинения от прокуратурата, която настоява, че Божков не е платил над 500 милиона лева такси върху приходите от хазартния си бизнес. Той отрича това и твърди, че законът е създавал два режима за изчисляване на таксите и той е избрал единия от тях.

„Взимайте акциите, момчета“

При това положение Божков повече не можеше да издържа „Левски“. Проведе се кризисна среща между премиера Бойко Борисов и лидерите на основните фракции от привържениците на отбора. Участници в срещата разказаха, че Борисов ги е посъветвал: „Взимайте акциите, момчета, пък после ще говорим“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *