Случаят “Хелп Карма” е за Специализираната прокуратура

Някак си странно изглежда отношението към държавното обвинение, когато медиите бухалки и медиите бейзболни топки са на един акъл. Уж авторите, редакторите и собственици им се мразят и в червата, но дойде ли му времето – или всички млъкват като един, или всички застават рамо до рамо в строя и подкарват общественото мнение в правилната посока – под миндерчето на държавното обвинение.

Преди десетина дни в ефира на bTV бе излъчено разследване на Мария Цънцарова, посветено на дарителстката платформа “Хелп Карма”. Историята вече е банална, но за всеки случай ще я припомним накратко.

През 2017 г. е регистрирана едноименна фондация в обществена полза. Малко по-късно на бял свят се появява интернет платформа за чудо и приказ, чрез която се приемат дарения от цял свят – за каквито каузи се сети човек и в каквато валута му е удобно. Събирането на пари става по конкретни партиди (кампании), а движението им се отчита в реално време: постъпили – толкова, похарчени – толкова, остатък за събиране – толкова.

Откъде колежката Цънцарова е научила за интригата,  умело скрита зад прекрасната платформа, не е важно. А и не е възпитано да се интересуваме, защото в нормалните демокрации е неприлично да питаш журналистите откъде знаят това или онова, кои са източниците им на информация и защо си врат носовете, където не им е работа. Фактите обаче са си факти: разследването е направено по всички правила на телевизионната журналистика, отразени са всички гледни точки, няма го и дежурното театрално преиграване със старателно маскирани “възмутени” граждани.

Данните са потресаващи. Откакто съществува платформата “Хелп Карма”, през нея са минали дарения на обща стойност 21 млн. лева. Около 13.5 млн. лв. са “заминали” по предназначение – за финансиране на анонсираните каузи, 5 млн. лв. продължават да “дремят” по сметките на фондацията, а останалите 2.5 млн. лв. са “отгърмели” за заплати и бонуси на персонала. Като най-скандалната месечна “надница” е фиксирана на 80 000 лева.

Първосигналните реакции – също. Казано на актуален медиен жаргон, разследването на колежката Мария Цънцарова взривило социалните мрежи. Не 9-балова вълна, а 100-метрово цунами от възмущение се била стоварила върху т. нар. нафукани, нагли и зализани печалбари от “Хелп Карма”. С всички задължителни за целта реквизити. От цветистите дефиниции “Опорочаване на дарителството като такова”, “Гавра със страданието на обикновените хора” и “Изграждане на бизнес империя върху трупове”, до делничните епитети от сорта на “кръвопийци”, “пиявици”, “тунеядци”, “лешояди”, “мърши” и т. н.

Два-три дни след излъчването на последната част от разследването, на бял свят се появи и задължителната протестна декларация, писана и подписана от 33 неправителствени организации. Част от тях са богопомазани от години да разпределят пари на задгранични донори, друга част са в същия пазарен сегмент като “Хелп Карма” (т.е. имат подобни дарителски платформи), а третите… Третите просто са като дежурните оплаквачки от едно време – реват драматично на всяко погребение, където опечалените са най-щедри откъм храна и напитки.

Всъщност, истината е толкова семпла, че е цяло чудо защо финансовите разузнавачи на ДАНС са проспали случващото се покрай дарителската платформа “Хелп Карма”. Всъщност, въпросното проспиване е по-скоро метафора, с която се опитваме да онагледим мълчанието на тази институция, длъжна по закон да идентифицира и санкционира подобни порочни практики.

Като начало, едноименната фондация няма как да е неправителствена организация в обществена полза, както твърдят всички, включително и колежката Цънцарова. Всъщност, “Хелп Карма” даже и фондация не може да се нарече, защото… ето какво гласи чл. 19 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел:

“(1) Сдружението се учредява от три или повече лица, които се обединяват за осъществяване на дейност с нестопанска цел;

(2) Сдружение, което е определено за извършване на общественополезна дейност, се учредява от най-малко 7 дееспособни физически лица или 3 юридически лица”.

В случая с “Хелп Карма” нито едно от тези изисквания не е спазено. И в устава – от първата до последната му редакция, и в годишните финансови отчети на НПО-то – като едноличен учредител на фондацията е посочено физическото лице Константин Кръстев.

Нещо повече – тук-там той се среща и като едноличен собственик на капитала. Обозначение, което – стане ли дума за неправителствена организация в обществена полза – си е най-откровена гавра със закона. Едно, защото подобна “квалификация” човек може да срещне само в Търговския закон. И второ – защото въпросната неестествена терминологична конструкция вече три години остава незабелязана от:

– Софийският градски съд, регистрирал фондация “Хелп Карма” по ф. д. № 392 от 2017 г.;

– Агенцията по вписванията, където НПО-то получава идентификационния си номер по Регистър “Булстат”;

– Министерството на правосъдието, което по онова време води регистъра по Закона за юридическите лица с нестопанска цел;

– ДАНС, защото НПО-тата са задължени лица по Закона за мерките срещу изпирането на пари и като “такива” трябва да идентифицират всички свои спомоществователи чрез специално подадени “индивидуални” справки;

– НАП, където всички подаваме годишни данъчни декларации.

Към всичкото това незнание и невиждане, трябва да добавим още един детайл. По принцип той не може да бъде открит в Търговския регистър, защото подлежи на друга регулация. И се появява в зависимост от това коя информационна система ползва човек – “Дакси”, “Сиела” или “Апис”.

Та, под рубриката “Данни за търговски марки” в партидата на “Хелп Карма” е записано следното: “набиране на средства и финансово спонсориране; финансови и парични услуги и банкиране; застрахователни услуги; отпускане на заеми срещу залог; благотворителни услуги, а именно финансови услуги; благотворителни услуги в областта на паричните дарения…”

И как тези услуги се вписват в законовите разпоредби, посветени на дейностите, които една неправителствена организация в обществена полза има право да извършва? Отговорът е лесен – никак не се вписват. Защо тогава съществуват в партидата на “Хелп Карма”? Ето това вече е въпрос с повишена сложност…

Безспорно обаче най-странна в тази история е реакцията на държавното обвинение. Още на 6 ноември – два-три часа след излъчването на първото скандално видео в ефира на bTV, Софийската районна прокуратура (СРП) се самосезира и обяви, че започва проверка по въпроса.

Какво точно ще проверяват столичните районни обвинители е ясно… като звезди по пладне. Най-много да установят, че екипът на фондацията е отклонил малко пари за фонда “И аз съм човек”, т.е. за високи заплати и щедри бонуси. До същинския проблем обаче орлите на правосъдието в СРП едва ли ще се докоснат, защото правомощията им са такива – действат само на територията на столицата. А в случая става дума за нещо далеч по-сериозно:

– дарителската платформа DMS съществува от 2007 г. и досега през нея са минали около 10.5 млн. лв.;

– дарителската платформа “Хелп Карма” работи ефективно от 2018 г., но вече е успяла да “превърти” над 21 млн. лева.

И как се случват подобни чудеса?

Иван Рачев, “Банкер”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *