След рекордните харчове Борисов спомена само най-ниския дефицит

Влизаме в новата година с най-ниския дефицит в ЕС, както и с най-ниския външен дълг в Европа, обяви премиерът Бойко Борисов, който е на посещение във Варна. Заедно с него са кметът на Варна Иван Портних и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Те правят проверка в компания за производство на бойлери.

Според последните данни на Министерството на финансите бюджетното салдо приключва годината с дефицит в размер на 3.6 млрд. лв. или около 3% от БВП.

“Преките фискални стимули през 2020 г. по линия на националния бюджет, включващи социално-икономическите мерки за борба с негативните последствия от пандемията и средствата и ресурсите за звената на първа линия, са в общ размер на около 2,8 млрд. лева. Те са подсилени и допълнени и от пренасочените ресурси по линия на програмите и фондовете на ЕС за програми и мерки, свързани с борбата с пандемията от COVID-19, в размер на около 0,8 млрд. лв. или общият ресурс е в размер на 3,6 млрд. лв., което представлява 3 на сто от прогнозния БВП”, коментират от финансовото министерство.

Министерството казва също, че към края на декември 2020 г. се отчита номинално подобрение на бюджетното салдо по консолидираната фискална програма с около 1,6 млрд. лв. Тоест в последната актуализация на бюджета просто бе записан по-голям дефицит.

“За това допринасят, от една страна, добрите параметри по изпълнението на приходите и от друга, по-ниските от планираните разходи и вноска на Република България в общия бюджет на ЕС. По-ниският от планирания дефицит за 2020 г. ще позволи на разположение във фискалния резерв да остане ликвиден буфер, който при настоящата висока степен на неопределеност за бъдещото развитие на ситуацията с пандемията в България и света предоставя защита срещу потенциални ликвидни рискове в краткосрочен план”, подчертават от МФ.

Въпреки това се оказва, че правителството е подобрило собствените си рекорди за харчене през декември. “7.7 млрд.лв., при средномесечно ниво на разходите от около 3.5 млрд. За сравнение, скандалните харчения в края на 2018 г. и 2019 г., бяха само някакви си по 6.5 млрд. Този път всичко се случи в убийствена тишина“, коментира преди дни в социалните мрежи бившият зам.-министър на финансите и член на Фискалния съвет Любомир Дацов.

“Виждате мерките в другите държави, при нашите съседи от вкъщи не могат да излизат. Ще минат месеци и ще се окаже, че България най-правилно управлява финансите, икономиката и здравните мерки”, заяви още министър-председателят по време на обиколката си в завода за бойлери във Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *