След НОЩ, закриват и Ваксинационният щаб

Ваксинационният щаб ще бъде закрит и на негово място ще бъде създаден Консултативен съвет по ваксинация. В него няма да има представители от администрацията на здравното министерство, а от различни общности – журналисти, пациентски организации, здравни експерти, обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Националният оперативен щаб отговаряше за изпълнението на Националния план за ваксинация. Негов председател бе  проф. Красимир Гигов. Целите и задачите на щаба бяха за логистика, приемане, получаване, съхраняване и разпределение на ваксините, както и прецизиране на броя на хората за имунизация. Щабът трябваше да отговаря и за осигуряването на специалисти и финансови средства.

Припомняме, че на 15 април бившият премиер Бойко Борисов разформирова Националния оперативен щаб, който го консултираше за борбата с COVID-19, без да посочи причините за това решение.

Веднага след това здравният министър на Борисов Костадин Ангелов определи закриването на щаба като логично решение и го мотивира с факта, че правителството е в оставка, а следващото е в правото си да създаде нов орган за управление на кризата. Самият Борисов отхвърли като критиките, че решението му за закриване на НОЩ е реваншизъм.

Щабът бе създаден през пролетта на миналата година със заповед на премиера, когато започна пандемията от коронавируса с цел да организира и координира действията на властите срещу разпространението на заразата.

Веднага след като НОЩ беше разпуснат, решението срещна остри реакции и критики, че пандемията и здравето на нацията остават без контрол. След три дни Борисов възстанови Националния оперативен щаб за противодействие на пандемията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *