След гафовете на ИТН отново ГЕРБ е първа политическа сила

При нови избори – същите 6 партии в парламента. Служебното правителство покачва положителните оценки за работата си. ГЕРБ-СДС отново е първа политическа сила с минимална преднина пред „Има такъв народ“.

В месеците на своята работа служебното правителство постепенно покачва подкрепата за своята работа, като през юли 40% декларират, че имат положителна оценка към неговата работа, а 42% отрицателна.

В последните няколко месеца не се отчита съществена тенденция в положителната оценка за работата на президента, но намаляват отрицателните оценки, като през юли 50% имат позитивна оценка, докато 32% негативна.

Това показват данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и формации. Проучването е реализирано в периода между 23 и 30 юли 2021 г. чрез интервюта „лице в лице“ сред 1006 души на възраст 18+. 

Над половината от пълнолетните български граждани (51%) декларират, че изборите са били честни и само 15% са на обратното мнение. Очевидно машинното гласуване повишава доверието към изборния процес, а и преобладаващото мнение е, че гласуването чрез машина трябва да остане (57%). Само 12% са на мнение, че трябва да се върне гласуването на хартиена бюлетина.

Само 8% са имали затруднения да гласуват с машина, като сред тях преобладават най-възрастните. Сред възрастовата група 70+, малко над една четвърт споделят за затруднения.

Отново 6 партии при нови избори за Народно събрание. Крехка дистанция между ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ от 0.8%, но този месец в полза на партията на Борисов. В битка за третото място остават БСП и „Демократична България“ съответно с 14.5% и 14.1%. Твърда четвърта позиция на ДПС с малко над 10% и 4.4% за формацията „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Под бариерата остават „Възраждане“ с 2.9%, ВМРО с 1.9% и „Българско лято“ с 1.1%.

Теренът на проучването беше проведен между 23 и 30 юли на територията на България и е моментна снимка на нагласите към този период. Предложението на „Има такъв народ“ за министър-председател в лицето на Пламен Николов и последващите политически събития могат да са дали определено отражение на нагласите, но проучването няма как да го отчете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *