Слави Трифонов оттегли кандидатурата на Николай Василев за премиер

Според лидера на „Има такъв народ“ няма нужда от нови избори и нестабилност

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов оттегли кандидатурата на Николай Василев за премиер. Във Фейсбук той написа:

“В деня след изборите аз предложих проектокабинет, съставен само от високообразовани професионалисти и с ясни приоритети. За министър-председател предложих икономиста Николай Василев, човек с опит в политиката, в държавната администрация и в реалния бизнес. Само за три дена върху него се изля огромна помия. Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината.

Въпреки това, аз разбирам, че страната няма нужда от нестабилност и нови избори. За мен не е толкова важно какви лъжи изрекоха част от партиите, които не са от статуквото. За мен е много по-важно да се „изчегърта“ модела ГЕРБ от обществения и политически живот на страната. Защото това е основният враг на държавността и демокрацията. Аз го разбирам, за разлика от някои други. Затова реших да оттегля кандидатурата на един достоен човек като Николай Василев, защото никой не е по-важен от проблемите пред нас като общество. Ние, като партия спечелила изминалите избори, ще предложим съвсем скоро нов министър-председател с ревизиран състав на Министерски съвет.

И понеже вярвам, че всичко трябва да се случва публично пред вашите очи, утре в БТА, точно в 13 часа, част от политическото ръководство на „Има такъв народ“, заедно с г-н Николай Василев, ще дадат пресконференция, на която ще отговорят на всички въпроси на всички журналисти.
Силата е в истината.”

ОСТАВКА ПРЕДИ ИЗБОР

От ГЕРБ заявиха за БНТ, че „колкото сериозно и отговорно беше представено това правителство, толкова отговорно и сериозно беше и прибрано“. Според бившите управляващи това е първото правителство в историята, което е подало оставка, преди да е избрано.

От „Демократична България“ засега няма да коментират въпроса. Те ще изчакат до понеделник, когато трябва да приключи конституционната процедура за новото Народно събрание.

„Свалянето на БОЙче отне години. Следващият изкара три дни. Задобряваме!“, написа лаконично адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ в профила си във Фейсбук. Хаджигенов бе един от първите критици на проектокабинета на Трифонов, който утре ще бъде ревизиран.

„Браво на Слави и „Има такъв народ“! Това написа във фейсбук профила си Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ Тя приветства решението на Трифонов да предложи друг състав на кабинет. „Това е стъпка в правилната посока към постигане на консенсус на партиите на промяната за общи действия. Борисов да не бърза да потрива доволно ръце. Усилията за устойчива промяна на модела изискват именно намирането на съгласие, прозрачност и гаранции за реформи. Това са повишаване на доходите, преизчислявяне на пенсиите, незабавна подкрепа на малките и средни фирми след пандемията, помощ за хората с увреждания, децата и семействата, съдебна реформа и ревизия на управлението на Борисов. Сигурна съм, че готови за такива решителни реформи хора ИТН може да посочи до дни в един силен отбор. Прозрачно. С дневен ред какъвто хората очакват. И с персонален състав приемлив за широката общественост. Браво, Слави! Днес не беше добър ден за Борисов“, написа Манолова.

От БСП също казаха, че ще изчакат да видят развоя на ситуацията и затова ще се въздържат от коментар.

От ДПС също няма да изразяват позиция към момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *