Слави Трифонов отказа офертата на Божков за общи листи

31 партии и 8 коалиции искат да участват в парламентарните избори

Бизнесменът Васил Божков, който е с 18 обвинения и който в момента се намира в Дубай, обяви във Фейсбук, че предлага на формацията на Слави Трифонов да се явят на парламентарните избори с общи листи. Партията на Божков „Българско лято“ не бе регистрирана от съда и затова не може да участва във вота на 4 април.

„Много от целите на „Българско лято“ и ПП „Има такъв народ“ съвпадат. Политиките също. Предлагаме участие с общи листи на #избори2021. Слави, ако наистина искаш да спасим България – да се обединим“, твърди Божков.

Потърсен за коментар от „Сега“ зам.шефът на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов не отговори на мобилния си телефон. Малко по-късно в Туитър Йорданов отговори лаконично от името на Трифонов: „Още на 30 ноември аз заявих, че партия „Има такъв народ“ ще се яви самостоятелно на изборите. Аз съм последователен човек и правя това, което съм казал“.

 

31 партии и 8 коалиции са подали документи за участие в парламентарните избори на 4 април. Крайният срок за това изтече в сряда. След проверката на ГРАО ще стане ясно дали всички ще получат регистрация, съобщи БНТ. До 2 март ще бъдат ясни и имената в листите.

Увеличава се и броят на българите зад граница, които са дали заявка да гласуват. Традиционно най-много те са във Великобритания – над 6800 души. Втора се нарежда Турция с над 4900 заявления за гласуване. А трета е Германия с приблизително толкова желаещи. 66 държави вече са дали позволение за избори в чужбина.

Във вторник, в последния възможен ден, се регистрира и коалицията ГЕРБ-СДС.

Предизборната кампания ще започне на 5 март и ще продължи до 2 април.

ЦИК изтегля сроковете на консултациите за състава на СИК с една седмица, а назначаването на членовете на СИК да приключи към 1 март, за да могат да бъдат ваксинирани желаещите членове. Това обясни пред БНР Таня Цанева, която е говорител на ЦИК. Цанева обясни още, че очаква актуализация на изборния бюджет, но посочи, че има едно перо – медийни пакети, което е неизвестно, защото не е ясна бройката на партии и коалиции, които не получават субсидии, ще се регистрират в ЦИК и ще имат право на т.нар. медийни пакети, които са 40 хил. лева за партия и 5000 лева за независим кандидат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *