Слави Трифонов: Ако направим сега правителство, ще бъдем зависими

Не бягаме от отговорност. Може да има всякакви обвинения. Така е разпоредил суверенът, така е раздал картите, така е гласувал уважаемият български гласоподавател и така стоят нещата. Съставянето на кабинет в такава ситуация, което се явява кабинет на малцинството, е зависимост от тези, които са част от нещо, срещу което ние се борим. Те не могат да бъдат управляващи, народът не се е разпоредил така. Ако ние направим правителство в момента, ще бъдем зависими и управлявани от партиите, които ще го подкрепят. Това заяви лидерът на партията „Има такъв народ“ Слави Трифонов във видео във фейсбук.

ГЕРБ са първи, не успяха да направят правителство, ние не можем да съставим стабилен кабинет, защото нямаме необходимия брой депутати и необходимите партньори, за да се случи нещо подобно. В такава ситуация ние не можем да съставим кабинет“, категоричен бе той.

„Тези решения, които те твърдят, че ще подкрепят, ние нямаме представа кое точно ще подкрепят и срещу кое ще бъдат. И тогава ще бъдем зависими и това е просто невъзможно. Аз не съм човек и ние не сме хора, които можем да си позволим да бъдем зависими, особено от доказано компрометирани политически субекти, които са алчни и не стават за това нещо и това е повече от ясно вече толкова години. Не може да има правителство, защото не може да има стабилно правителство, като няма стабилно правителство, не може да има управление, като няма стабилно управление. Това е все едно, като някой кара кола, да зависи от други хора, които стоят отстрани, катастрофата е неизбежна“, заяви Трифонов.

„Има и други възможности – следващият, който вземе мандата, може да бъде подкрепен от другите, те могат спокойно да се съберат в името на това да спасяват държавата. Тогава ще могат да управляват и да правят своите планове и идеи и да ги реализират“, каза още той.

Трифонов смята, че нападките на Бойко Борисов към него, че е страхливец, са квалификация. „На човек, който няма доводи, няма какво да отговарям. Човек, който няма доводи, използва квалификации, и какво от това?“

„Ако партия „Има такъв народ“ не участваше на тези избори, сега статуквото щеше отново да е победило. Щяха отново да са ГЕРБ и някакви техни патерици, щяха отново да управляват, БСП щяха да са в опозиция, ДПС щеше да има своите функции, това щеше да се случи. Докато сега с участието на „Има такъв народ“ цялата система се променя. Явно няма да се промени от първия път, но от втория. Какъв е проблемът да има избори? Това е логичният път на демокрацията – да се справяме чрез избори, а пряката демокрация е чрез референдуми. Никой не бива да се страхува от прилагането на конституцията. Управлението е в ръцете на суверена, суверенът е народ, той решава и докато се наместят нещата, може и да бъде малко по-дълго, но в крайна сметка народът ще се разпореди и всички, които участват в тази ситуация ще се съобразяват със суверена“, заяви лидерът на партията.

„Бих казал на всички граждани да упражнят правото си на глас ако се стигне до предсрочни парламентарни избори. Това е право, дадено от конституцията. Много ми е неприятно, когато някой излезе и каже „трябва да гласувате“. Всъщност всеки трябва да прави това, което си иска, което обаче е в рамките на закона и в рамките на правилата. Правилата ви дават възможността да гласувате. По-добре е да гласувате, защото така имате участие, в това, което се случва. Предсрочни, следсрочни, каквито и да са избори по-добре е да участвате, за да управлявате вие. Като участвате вие сте управляващи, а като не участвате оставате някой друг да решава вместо вас“, каза още Трифонов.

„Аз излязох вчера от карантината, сега съм в болнични, тъй като много неприятно ме удари в кръста. Хора, които са минали през това, знаят, че удря в дробовете, аз съм с проблеми в крака и сега съм с патерица. Не е приятно да си под карантина, сега трябва да се възстановявам известно време. Обстоятелствата са такива, каквито са и за всички“, сподели той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *