”Скаутът” Георгиев с куп ”важни и нечути” неща и… някои лъжи

Толкова важни и нечути до тоя момент неща каза зам.-министърът в оставка от МВнР Георг Георгиев, че да се чуди човек откъде да започне. ”Скаутът” Георгиев, както бе наречен в публичното пространство вярва на прокуратурата, възмущава се от опита да се ликвидират иначе неработещи институции, не каза кои точно олигарси са обект на разследвания, призна, че осъдени по високите етажи няма, но то за броени дни не можело да се стигне до такива неща и призна онова, което вече знаехме – защо прокуратурата скочи вчера и направи ”щокиращите и сензационни” разкрития.

Шпионският скандал, ГРУ, Гебрев, Чехия и „Защо сега“

Действията на държавното обвинение и разследващите било в посока България да защити своите национални интереси. Работи се в посока сигурността на страната ни и вижте само какво се случи през последните месеци включително и с шпионския скандал в Министерството на отбраната. Такива неща спомена Георг Георгиев. В цялост ни карала да се замислим цялата тази връзка между случая „Скрипал“, отравянето на Емилиян Гебрев и взривовете в Чехия и у нас.

Той обаче не би се доверил на позицията на частна фирма (разбирайте ЕМКО), която опроверга голяма част от твърденията на прокуратурата. Георгиев обаче обясни защо всичко се прави сега – моментът бил избран, защото явно органите са достатъчно уверени в това, което казват, но…

„Това касае нашето представяне на международната сцена. Онова, което се случва, резонира и сред нашите международни партньори. Щом говорят, значи разполагат с нещо солидно“, обясни Георг Георгиев.

Разбирайте следното – нашите международни партньори от сума време говорят критично за България, проблемите в съдебната система, проблемите със свободата на словото и отравянето на Гебрев и липсата на резултати от разследването вече над 5 години. Същите тия международни партньори излязоха и с една възмутителна позиция, която накара същият този зам.-министър да излезе и да каже, че позицията на двамата сенатори била лична. Нищо, че после бе последвана от официален доклад на Държавния департамент на САЩ, който я преповтори.

Та клетата България трябва да си изпере мръсните дрехи пред европейските и евроатлантически партньори, които са така важни за ГЕРБ. И прокуратурата също иска да се харесва.

Възмущението от опита да се закрият специализираните съд и прокуратура и КПКОНПИ

ГЕРБ още вчера изреваха, че новите партии (в частност „Демократична България“) искат да закрият тия така добре функциониращи институции, за да освободят огромен ресурс и да освободят олигарси. Георг Георгиев даже направи връзка с предстоящите по всяка вероятност нови избори. Сиреч – на формациите ще им трябва ресурс, за да направят кампания и всичко било част от тая конспирация.

А тези институции работили добре. Били за чудо и приказ. И ни го казвали европейски институции, видите ли…

„Именно Европейската комисия чрез Механизма за сътрудничество и проверка препоръча да се създадат тези специализирани органи, които да се занимават с организираната престъпност и борбата с корупцията. Най-големите рупори на тази борба са същите, които искат тяхното закриване. Блокират работата на една служба, която се занимава с това и към момента е запорирала над 3 милиарда на олигарси. Искат да освободят техния ресурс. Една кампания мина, друга – предстои. (…) Няколко партии развиват тази несъстоятелна теза. „Демократична България“ и Христо Иванов са основните. Но едно е да искаш да я реформираш, друго – да я ликвидираш. Изброихме толкова много неща, които тези мъже и жени са свършили добре – телефонни измами, битова престъпност, шпионски скандали… – резултатът е ясен включително и спрямо докладите“, отсече категорично Георг Георгиев.

Важно е да направим обаче някои уточнения. Защото в същите тия доклади се отбелязва и проблемът с осъдителни присъди за хора по високите етажи, свързани с корупцията. Това е причина страната ни да е на челни места по корупция в Европа. Тоест специализираните съдилища не работят толкова добре, колкото му се иска на уважаемия Георг Георгиев.

Затова и самият той не можа да отговори, когато журналистът от БНТ го попита: Какво са свършили.

„То е очевидно. Колко олигарси са в арестите…“, посочи Георгиев.

„Колко?“, попита водещата в БНТ.

„Видяли сте вие имената“, отвърна „скаутът“ на ГЕРБ.

„Осъдителни присъди?“, попита още водещата.

Последва съвсем кратко мълчание, което бе резултат от стъписването. Това било резултат от многомесечна работа, събиране на доказателства и нямало как да искаме за броени дни да се стигне до това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *