Скандал! Неплатени 70 лв. такса бетонираха „Евролаб“ на „Капитан Андреево“

Държавата ни е разграден двор – доказва го поредният трагикомичен епизод в сагата за „приватизацията“ на ГКПП „Капитан Андреево“.

Невнесена навреме от Българската агенция за безопасност на храните съдебна такса в размер 70 лв. се оказа фатална – частната „Евролаб 2011“ може да продължи да ползва помещенията на БАБХ на граничния пункт. Става дума за делото, заведено по време на кабинета „Петков“, за анулиране на договора за наем с „Евролаб“. Заради невнесената такса през ноември Административният съд в София поряза искането на БАБХ за разваляне на договора, а днес Върховният административен съд е потвърдил това решение на предната инстанция като съвсем основателно.

Оказва се, че юристите на БАБХ не са внесли навреме таксата за гледане на делото. На 7 ноември Софийският съд им е дал срок до 21 ноември да внеса дължимите 70 лв. Неясно защо преводът е бил нареден на 21-и следобед и така парите стигнали до адресата с ден закъснение.

Така забавени 70 лева се оказаха непреодолима пречка да бъде защитен държавният интерес.

Заради странното поведение на отговорните лица в Агенцията по храните още на 5 декември от „Продължаваме промяната“ сезираха ДАНС за възможно престъпно бездействие. В същия ден тогавашният шеф на БАБХ Христо Вълчанов бе освободен и заменен от Иван Шиков. Министърът на земеделието Явор Гечев изтъкна, че е уволнил Вълчанов не заради скандала с невнесената такса, а защото по принцип не бил доволен от темпото на работа.

„Евролаб 2011“ (приемник на друга частна компания, свързвана с лица от сенчестия бизнес) извършваше фитосанитарния контрол на най-големия граничен пункт в Европа ( вкл. разтоварване на тировете, проверки на стоката, взимане на проби и изследване в частна лаборатория, разположена на „Кап. Андреево“, обратно товарене, обработка на документите), но миналата пролет кабинетът „Петков“ обяви, че слага край на „частната граница“ и ще върне контрола в ръцете на държавата.

„Евролаб“ обаче атакува в съда абсолютно всеки опит на БАБХ да си върне контрола, серия заповеди влязоха в съда заради жалби и развръзката затъна в дела. През август, вече по времето на служебния кабинет, на „Кап. Андреево“ отношенията между представителите на частната фирма и служителите на БАБХ се обтегнаха до такава степен, че се наложи да да се намеси жандармерията. . Преди дни вътрешният министър Иван Демерджиев разкри, че на пункта са били изпратени над 1200 жандармеристи в ролята на умиротворители.

Сега излиза, че „Евролаб“ ще остане ползвател на помещенията на БАБХ на ГКПП „Кап. Андреево“. По време на отчета на правителството „Донев“ служебният агроминистър Явор Гечев увери, че БАБХ вече напълно контролира вноса на плодове и зеленчуци, а скоро на границата ше заработи и държавна лаборатария, така че няма да се налага пробите да пътуват за анализи до София и обратно. Остава загадка какво тогава ще прави „Евролаб“ на границата и защо се бори „със зъби и нокти“ да остане на пропускателния пункт.

Не е ясно и какво ще предприемат министерството и БАБХ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *