Скандал между ЦИК и Кацаров разкри: Ангел Кунчев е бил в болница с ковид?

Изборната администрация бясна на здравния министър заради неглижирането на вота за карантиниране

 

Скандал между ЦИК и здравните власти в лицето на министъра Стойчо Кацаров заради невъзможността му да присъства на среща за изборите на 14 ноември по повод въпроса как ще гласуват карантинираните и болните лица, разкри, че държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вероятно е бил хоспитализиран с ковид, въпреки ваксинацията му.

От кабинета на МЗ са информирали, че Кацаров е зает да се занимава с изборната администрация, а Кунчев е под карантина, което буди недоумение. На 12 октомври стана ясно, че той се е самоизолирал заради симптоми на вируса. Официално при положителен тест той трябваше да е в карантина 14 дни, които вече са изтекли. Само след хоспитализация изолацията се продължава с още 2 седмици.

Днес е последният срок, в който ЦИК трябва да вземе решение как да гласуват карантинираните. Още в началото на заседанието обаче стана ясно, че нито министъра, нито Кунчев могат да присъстват. Затова и от Министерството на здравеопазването са предложили на ЦИК днес среща все пак да има, но тя да се проведе с доктор Наталия Спиридонова от дирекция “Здравен надзор”, която отговаря пряко за мерките, и с доктор Радосвета Филипова, която е главен санитарен инспектор и предлага на здравния министър противоепидемичните мерки, включително и здравния протокол, стана ясно от изказване на председателя на ЦИК Камелия Нейкова. Тя предложи срещата да се проведе днес в 14 ч.

Георги Баханов пък предложи срещата да се отложи за следващите дни в зависимост от това кога Кацаров има възможност да се срещне с комисията. А Росица Матева поиска срещата с министъра да се отложи, но днес комисията да се срещне с експертите.

По правило смятам, че трябва да се среща ниво с ниво. Ако не е обърнато внамание на министъра, че крайният срок по хронограмата е днес, то може би е наш пропуск. Но считам, че 15 комисаря да се срещат с експерти и администрация е губене на време на членовете на ЦИК с оглед на това, че експертите най-вероятно няма да имат мандат да вземат решение. Трябва да се обърне внимание за нашата хронограма на министъра на здравеопазването. Ние работим без работно време и държа на среща с министъра на здравеопазването, не възразявам служители на администрацията да се срещнат със служители на нашата администрация, коментира пък Йорданка Ганчева.

В крайна сметка от ЦИК решиха, че днес такава среща няма да има, но ще изпратят покана до министъра за следващите дни, както предложи Георги Баханов.

Не става въпрос за ниво, а за отношение към изборите. Всички органи които имат отношение към тях, трябва да си изпълняват задълженията. Министърът взема мерките и той ги налага. Някои от министрите просто неглижират изборния процес и своите задължения към него, а може би дори не знаят какво трябва да направят, коментира секретарят на ЦИК Севинч Солакова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *