Скандал между Киро Петков и Пеевски заради избора на подуправител на НЗОК

Остра размяна на реплики между съпредседателя на парламентарната група на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски прекъсна работата на парламента в четвъртък докато в залата се обсъждаше кандидатурата на предложения за подуправител на Здравната каса от ГЕРБ Момчил Мавров. Напрежението ескалира след като въпреки несъгласието на ПП-ДБ с кандидатурата на Мавров, обсъждането ѝ беше вкарано за обсъждане с гласовете на ГЕРБ, “Възраждане” и ДПС.

Репликите между Петков и Пеевски не се чуха на микрофоните, но явно са скандализирали останалите депутати, тъй като лидерът на БСП Корнелия Нинова ги призова да излязат отвън и да се разберат “като мъже“. “Тук се чуват такива думи и взаимни обвинения, че това не може да продължава като управление на държавата. Излезте отвън да се разберете като мъже”, каза Нинова

По-късно в кулоарите Кирил Петков съобщи, че има доклад  на ДАНС в секретното деловодство, който говори срещу Мавров. Той посочи, че има съмнения за лобизъм в полза на частни болници.

“Ние от ПП-ДБ се обявяваме абсолютно против неговата кандидатура и това е принципът, по който действаме. Когато не сме съгласни, ние правим всичко възможно кандидатите, които минават за номинации да бъдат с минимум ниво – да нямат доклади в ДАНС и прокуратурата”, заяви Петков.

Попитан какво са си казали с Пеевски в залата, той отговори: “Аз просто казах, че никога няма да гласувам за някого, в когото не вярвам, за когото има съмнения за лобизъм и когато става дума за здравето, за живота на хората, за болниците, за онкоболните, аз компромис с това няма да направя“.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза, че групата на ПП-ДБ преди две седмици е взела решение, че не може да подкрепи Мавров. “Това беше комуникирано с нашите колеги от ГЕРБ и ДПС и те, с пълното съзнание за това наше решение, днес с помощта на “Възраждане“ вкарват тази точка в зала. Сега очакваме “Възраждане“, като не участват в гласуването, да направят възможен този избор, заяви Иванов.

Това се случва, въпреки че при изслушването на Мавров в здравната комисия “Възраждане” обяви, че няма да го подкрепи, защото принципната им позиция е, че подуправителят не трябва да се избира от парламента, а да се назначава от управителя.

Мавров е дългогодишен зам.-директор по икономическите въпроси на най-голямата болница в страната – пловдивската университетска “Свети Георги“. Публикация на в. “Капитал“ от миналата седмица изобличи Мавров, че негови бизнес партньори са печелили поръчки от болницата, а негови собствени фирми са увеличили приходите си докато той е бил във властта като началник на кабинета на служебния здравен министър Асен Меджидиев.

След 15-минутна почивка заседанието на НС беше подновено и в момента дебатите по избора на подуправител продължават, като работното време беше удължено до приключването на точката.

Според Костадин Ангелов (ГЕРБ) ставаме свидетели на “поредно активно мероприятие“. Той посочи, че е изискал допълнителна информация, за да разбере какво се случва с цитираната проверка срещу Мавров. Отговорът казва, че проверката е прекратена, защото няма данни за извършено престъпление. Защото сигналът, който е пуснат, е активно мероприятие“, заяви той.

Спорът между ПП-ДБ и ГЕРБ се върна към избора на управител на НЗОК през лятото. Тогава партията на Бойко Борисов атакува активно издигнатият от ПП-ДБ за поста бивш банкер Станимир Михайлов, но в крайна сметка той беше избран. Сега, в размяната на реплики стана ясно, че ГЕРБ може да поиска освобождаването на Михайлов, който по думите на Костадин Ангелов “не знае къде се намира“ и не познава системата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *