СКАНДАЛ: Ето как режат парите от втората пенсия

Нови начини за ощетяване на хората при получаване на втората пенсия излязоха на дневен ред от разбиващо становище на Комисията за финансов надзор (КФН) по законопроекта за регламентиране на фазата на изплащане от втория стълб. Днес проектът на Министерския съвет бе одобрен на първо четене в пленарна зала, след като прелетя, съпровождан от скандали, през две парламентарни комисии – по социалната политика и по бюджет и финанси. Бурно беше и обсъждането тази сутрин.

На 34 страници, подписани от председателя на комисията Бойко Атанасов, законопроектът на МС е подложен на унищожителни критики. От тях става ясно, че осигурените ще носят голяма част от инвестиционните рискове, но няма да получат в замяна на това справедлив дял от евентуална положителна доходност. Според КФН ще има проблем и с контрола над дейността на пенсионните дружества.

Хвърлихте ни лобистки проект за почти 18 млрд. лв. и искате за няколко часа да поемем цялата отговорност за нещо, което трябва да се обсъжда с месеци, обвини управляващите Румен Гечев от БСП. Гечев с основание попита какво се гласува днес, след като на практика основният надзорен орган предлага нов проект с нови формули за компенсации и актуализации.

„Проектът е лобистки и защитава единствено интересите на частните пенсионни фондове, а не интересите на българските пенсионери. КФН ви казва, че се дават неправомерни права за свободно разпореждане с активите на частните пенсионни фондове“, изброи забележките депутатът. „Интересите трябва да бъдат балансирани, оттеглете закона, преработете го, Министерският съвет и КФН да се разберат и тогава ни предложете проектозакон, който наистина е съгласуван“, призова той.

Нямаме време да сменяме философията на закона, обясни шефът на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС). И той обвини управляващите, че са внесли законопроекта в 12 без 5 и директно заяви, че нарочно са го крили до последния момент, за да може „дискусията да бъде загърбена и пенсионерите да бъдат недоволни от това, което се случва, на по-късен етап“.

Адемов разкри, че публикуваните сега забележки на КФН са обсъждани в няколкото работни групи и са отхвърлени, а окончателният вариант е одобрен и от Министерството на финансите, и от комисията. „В състава на тези работни групи влизат експерти от рода на проф. Нено Павлов, проф. Христосков, проф. Шопов, доц. Бисер Петков, те разбират от капиталови схеми, така че аргументът, че само пенсионните дружества са подготвяли законопроекта, не е основателен“, каза депутатът. Той призова сега да се приеме законопроектът на МТСП като единствен възможен и балансиран вариант.

Действително има теми, по които не е постигнато съгласие, но постигането на баланс е въпрос на отстъпки, заяви Светлана Ангелова от ГЕРБ в първи коментар на управляващите за становището на КФН, след което загуби времето на залата да повтаря основните положения в закона.

„Поздравления, г-н министър, че проявихте смелост да дойдете в залата, защото сте оставена сама“, обърна се към Деница Сачева депутатът Драгомир Стойнев (БСП) и настоя в залата да дойде и финансовият министър Кирил Ананиев. „Този законопроект е готов от 2 години и вие трябваше да се разберете с КФН. Очевидно комисията има съмнения в управлението на тези фондове.

Не дай си Боже да стане нещо след години, тя ще каже – ето ни становището, а вие не го приехте. Вината ще бъде не само ваша – на ГЕРБ и Патриотите, но за съжаление ще бъде и на целия парламент. Регулаторният орган най-добре познава финансовото състояние на дружествата и когато ви казва променете философията, вие оставяте проблема да не бъде решен“, обвини Стойнев. „Не сте намерили устойчиво решение за нито един проблем, хората са си давали парите и искат да имат стабилност, но вие само замитате проблемите, а последствията са за българските граждани“, заключи той.

ГЕРБ не само не участва в дискусията, но и няколко пъти се налагаше председателстващият Валери Симеонов да прави забележки на Даниела Дариткова и компания да престанат да вдигат шум и да говорят от местата си. Когато взе думата, социалният министър Деница Сачева не пое никаква вина за случващото се, а по невероятен начин успя да обвини БСП за създадената бъркотия със становището на КФН. Сачева припомни, че по искане на левицата бе задължена да предложи законопроект за фазата на изплащане до 31 декември 2020 г.

„Нямаше как да се започне ново съгласуване и обществено обсъждане на становището на КФН, тъй като трябваше да бъде спазен този срок“, заяви министърът, но не обясни защо законът се мотае от 3 години. 31 декември 2020 г. не може да бъде проблем на БСП, тъй като тази година започва първото по-масово пенсиониране с две пенсии и това бе последният възможен момент ГЕРБ да предложи законопроект за регламентиране на фазата на изплащане.

„Интересите на хората са изцяло защитени – гарантирани са брутните им вноски във втория стълб, но имат възможност и да се прехвърлят в НОИ. Две пенсии категорично са повече от една“, обяви социалният министър. Според нея хоризонт за промени има до края на 2025 г., в какъвто срок според законопроекта ще бъде направен преглед на предлаганите продукти от универсалните фондове, на механизма за тяхната актуализация и на адекватността на предвидените резерви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *