Иван Гешев плаши с разкрития членовете на ВСС, които му искат оставката

Главният прокурор нарушил Конституцията, като записал разговор с член на ВСС

Със сблъсък между главния прокурор Иван Гешев и Калина Чапкънова започна днешното заседание на Прокурорската колегия (ПК) на Висшия съдебен съвет (ВСС). Повод стана внесено от нея искане за вкарване на допълнителна точка в дневния ред.

Зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов внесъл сигнал срещу Гешев. Той е за нарушение на Конституцията. Сарафов сигнализира, че Иван Гешев е направил незаконен запис на негов разговор с Йордан Стоев, стана ясно на заседанието.

Главният прокурор попита на какво основание се предлага разглеждане на допълнителната точка. Той поиска при гласуването да си направят отвод всички, които са внесли предложение за неговото отстраняване с изключение на Светлана Бошнакова. Последната се подписала за уволнението на Гешев, докато била в „Пирогов“, когато някой й занесъл да се подпише под искането.

Последва разправия и системно заяждане от страна на Гешев.

Съжалявам, не мога да вляза в такъв тон, реагира в един момент Калина Чапкънова.

Точката влезе в дневния ред с 4 срещу 3 гласа. Отвод си направиха Иван Гешев и Йордан Стоев – т.е. те не гласуваха като пряко засегнати от сигнала на Сарафов.

Заседанието на ПК днес протече при необичайно напрежение. Само допреди седмица това нямаше как да се случи. Заседанията досега се провеждаха винаги при пълно единодушие като в тоталитарна диктатура. 

Преломният момент настъпи преди дни, когато шестима членове на Прокурорската колегия внесоха искане за отстраняването на главния прокурор. Това се случи ден след като кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Габриел предложи, а ДПС одобри Иван Гешев да бъде уволнен.

Днес предложението на Сарафов за налагане на дисциплиплинарно наказание на Гешев не бе обсъдено по същество. Реши се то да бъде разгледано първо от дисциплинарната и етичната комисии към ПК на ВСС, каквато е и стандартната практика.

Припомняме, че вчера стана ясно, че и Гешев е внесъл искане във ВСС за дисциплинарно наказание на Сарафов. Днес то не бе обсъдено в ПК.

Главният прокурор и заместникът му са в остър конфликт от поне няколко дни. Скандалът между двамата избухна с пълна сила в понеделник след публично изявление на Иван Гешев. Раздорът доведе до потресаващи откровения на двамата, свързани с разкрития за шокиращо политическо влияние в прокуратурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *