Скандалът „Народен театър“ се заплита. Актьорът Валери Йорданов се страхува за живота си

Актьорът Валери Йорданов каза по време на пресконференция на министъра на културата проф. Велислав Минеков, че цяла нощ не е спал от притеснение. На сутринта е бил в болница, а нивата на кръвната захар са му 27.3. Йорданов си е извадил медицинско и ще отиде при адвоката си, за да заведе жалба срещу директора Васил Василев, защото той е позволил всичко това да се случва.

Йорданов и колежката му Албена Колева зададоха въпроси към министъра кога ще вземе отношение към скандала в Народния театър, който продължава да се разраства.

Йорданов изнесе факти, които досега не са били публично известни: „Имам списък на дългогодишни служители, които са напуснали. Вече се опасявам физически и за себе си, и за колегите. По време на представлението „Хъшове“ в антракта падна стената, на която аз трябваше да се катеря. Стената счупи носа на реквизитора и вкара едно момиче в болница. Аз се опасявам физически за живота си.“

Според него случката може да е инцидент и случайност, но „щом се стига до там актьорът да проверява декора, дали ще оцелее до края на спектакъла, значи май нещо не е наред“.

Причина за проблемите в здравословното му състояние е и издадената заповед от директора Васил Василев за вътрешно разследване срещу Морфов.

От своя страна директорът на Народния театър Васил Василев упрекна, че за всичко е виновен министърът на културата Велислав Минеков. Василев обвини, че ако има война в театъра, тя е продиктувана от служебния министър на културата.

Пред Агенция „Фокус“ Васил Василев изтъкна, че на фона на случващите се събития „Тече един изключително добър репетиционен период, предстоят ни страхотни премиери в Народен театър „Иван Вазов“ и ако има някаква война, тази война не е в театъра, тази война е продиктувана от служебния министър Минеков. Не случайно в едно от своите интервюта той каза, че се води „война на разпад“.

Василев подчерта, че тази вечер в Народния театър има премиера на „Великденско вино“ с режисьор Явор Гърдев, а утре е премиерата на „Нора“ с режисьор Тимофей Кулябин и успоредно на тях – „Хоро“ с режисьор Василена Радева“. Василев коментира оставките на

Захари Карабашлиев, Явор Гърдев и Александър Морфов: „Това са едни изключителни факти, които казвате, но аз по документи не съм запознат с тях. Единственият човек, който е напуснал, е Захари Карабашлиев, а другите факти откъде излизат и Вие откъде знаете, аз не мога да коментирам“.

Василев изтъкна, че той и Минеков работят в две различни паралелни ситуации: „В театъра наистина в краткия период, в който го ръководя, се случват едни интересни постановки, в театъра работят режисьори, които са световни имена.“ Той открито обвини Минеков, че създава вмешателство в НТ.

Василев обърна внимание на зараждащ се проблем в Народния театър: „В момента се зараждат други проблеми в българската култура, в „Сценични изкуства“. Към днешна дата имаме сериозни проблеми с бюджета, който все още не ни е предоставен от Министерството на културата, 5 месеца няма преизчисляване на базата на методиката на министъра на културата, нямаме яснота дали ще успеем да подсигурим работните заплати, защото това е го решава нашият принципал, който все още не е защитил нашите бюджети“.

На въпроса дали все още Велислава Кръстева е ПР на Народния театър, Василев посочи: „Труден въпрос. Как да ви отговоря на този въпрос? В рамките на трудовото правоотношение всеки си работи в срока, за който е сключен договорът. това са въпроси на битово ниво, които са извън функциите на директора на Народния театър“.

Васил Василев подчерта, че като директор той отговаря за добрата творческа атмосфера, както и за изпълнението на програмата, която е защитил, при кандидатстването си за позицията „директор“ на НТ, но не би могъл да коментира слуховете, които се носят в публичното пространство и формата на натиск от страна на Министерството на културата.

Василев обобщи ситуацията, че нямат значение оставките, защото неговата реалност е следната: „В НТ „Иван Вазов“ започна една тенденция на представления, на премиери. Само за седем месеца имаме осем примери с трима световни режисьори. Това е хубавото нещо. Народният театър тръгва в една нова посока и с един нов облик“.

Днес беше последният ден от петицията на хартия, която Валери Йорданов организира в защита на Морфов пред Народния театър. По здравословни причини актьорът написа във Фейсбук, че няма да отиде, за да събира подписи в подкрепа на режисьора. По-рано Йорданов заяви, че негов колега е бил накаран да дава обяснения защо се е подписал в подкрепа на Морфов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *