Скандалните надзорници на ББР пак блокираха отстраняването си

Уволнените след серия от скандали членове на надзорния съвет на Българската банка за развитие – Митко Симеонов и Велина Бурска, пак са намерили начин да блокират отстраняването си – те са обжалвали отстраняването си в съда. Това ще спре изпълнението до окончателно произнасяне на съда, съобщи в профила си във „Фейсбук“ финансистът Георги Кадиев. Информацията за заведени дела бе потвърдена и втори източник. Това е поредната структура, в която се полагат големи усилия за блокиране на нови назначения и осветяване на порочни практики.

Митко Симеонов и Велина Бурска бяха сменени „на живо“, след като не се явиха на поискана от икономическия министър Кирил Петков среща заради кредитната политика на ББР. Още с встъпването си в длъжност Петков обяви, че 8 големи компании са взели близо 1 млрд. кредити от банката, въпреки че по идея тя трябва да подпомага малките и средни предприятия. Опитът на министъра да получи информация за тези кредитни досиета удари на камък. Първо Надзорният съвет блокира достъпа до досиетата, а после информацията бе отказана от управителния съвет на ББР и на назначения от Петков нов одитен комитет. Самата смяна на надзорниците в банката пък бе минирана от безпрецедентна ситуация – отказ на управителния съвет да плати такса на БНБ за разглеждане на кандидатурите за нови членове на надзора Васил Щонов и Валентин Михов. Сега Симеонов и Бурска обжалват смяната.

Не е ясно как ще се излезе от създалата се патова ситуация около смяната на ръководството на банката. Според Кадиев единствен вариант за действие е уставът на банката да бъде променен и членовете на Надзорния съвет да се увеличат от 3 на 5. „Така с новите две попълнения и единственият запазен от Пектов стар представител в надзора – Стамен Янев, ще могат реално да се вземат решения независимо от съпротивата“, счита Кадиев.

Заради създалата се конфронтация и въпросите около кредитната политика на ББР на целева надзорна проверка в банката влезе и БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *