Скандална реклама лъже: Дезинфектант за ръце пази от ХИВ

На скандална реклама, твърдяща, че дезинфектант за ръце на алкохолна основа блокира ХИВ, попаднаха медии.

Абсурдното твърдение е част от посланието на пловдивска фирма Essentica Pure, произвеждаща едноименно биоцидно средство.

Дезинфектантът е на спиртна основа (70% етилов алкохол), съдържа глицерин (за омекотяване на кожата) и никакви оцветители, за да се намали рискът от алергии. Фирмата производител (обявила се за най-големия производител на етанол на Балканите) даже се хвали, че използва спирт, който е международно сертифициран от Европейската агенция по химикалите. Алкохолът се добивал от най-добрата българска пшеница, отглеждана от собствени земеделски масиви.

Според рекламата, която циркулира в интернет пространството, активната съставка „доказано убива „99,9% от бактериите, фунгите и вирусите с обвивка (коронавирус)”.

„Течната консистенция позволява по-качествено нанасяне и съответно по-ефективна дезинфекция… Семейната опаковка осигурява на любимите хора вкъщи сигурна и ефективна защита от микроби, бактерии и вируси. Подходяща и за офиса, и за презареждане – тя е идеалното решение за дезинфекция, когато сте на работа.”, опитва се да внуши рекламата на дезинфектанта.

Достатъчно количество от него, приблизително 3 ml или повече, се нанасят на кожата на видимо чисти и сухи ръце в продължение на 1-2 минути, съветва рекламата на Essentica Pure. Справка показа, че препаратът наистина е вписан в регистъра на Разрешенията за предоставяне на пазара на биоциди, който се поддържа от Министерството на здравеопазването (под № 2749-3/13.11.2020 г.).

Странно е обаче при какви обстоятелства препаратът е бил одобрен за употреба, предвид абсурдните и неверни твърдения, които се опитва да внуши – че е ефикасен срещу ХИВ.

На целия свят е известно от 38 години, че ХИВ не се предава при битови контакти и че в случая никакъв дезинфектант за ръце не би бил от помощ. От друга страна производителят не указва как техният препарат би бил от полза за предотвратяване на ХИВ при контактите, за които е категорично установено, че са рискови за предаване на инфекцията – секс, кръвопреливане, употреба на замърсени игли, при бременност, раждане, кърмене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *