Симеонов се изкара герой: Казвах на Борисов, че България не е царство

На първо място нашата коалиция от трите партии поставяме търсенето на национално единение и преустановяването на противопоставянето на институциите – междуинституционната война, от която България страда в момента. При следващото Народно събрание, ако то не формира правителство, ще бъде изгонено с камъни.

Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов в предаването “Лице в лице” по бТВ.

Той коментира и основанията за обединението на НФСБ, ВМРО и „ВОЛЯ“, като отрече да има генерални противопоставяния между лидерите им.

„Ако това беше отчаяна коалиция, ние щяхме отчаяно да се вкопчим в листите и да претендираме да водим по две листи – говоря за лидерите.

Самият акт на оттегляне на лидерите от партиите, и то не на един лидер, а на три, мисля, че е ново и уникално явление в 30-годишната история на България. Има ли друга коалиция или партия, при които лидерът да се оттегли? Не. Точно с това оттегляне ние лишаваме от аргумент нашите врагове, които се опитват да търсят в личните противопоставяния в годините някаква липса на принципност. Не е така. В едно семейство има спорове, оно това не означава, че мъжът и жената се развеждат след първия скандал. Ние с г-н Каракачанов сме нямали пререкания, 7 години сме коалиционни партньори. С г-н Марешки имаме само два случая, при които той е изразявал едно мнение, което в последствие коригира, тъй като неговото мнение беше формирано от медиите. Не винаги медиите формират истината.

Информационният поток и средата, в която живеем, са коренно различни от средата преди 50 години.

Средностатистическият мозък на средностатистическия гражданин на Европейския съюз е заринат с прекалено много информация, която върви в интернет и медиите. Когато един политик бъде хванат в коридора на Народното събрание с въпрос, за който не е подготвен, той обикновено пресъздава това, което е чул от медиите или видял в телевизионната емисия. Тази коалиция представлява патриотите в българското общество и българския народ. Тя има място в Народното събрание“, посочи той.

Валери Симеонов подчерта, че ГЕРБ не е доживотен партньор и винаги е посочвал и критикувал грешките на Бойко Борисов.

„ГЕРБ няма нищо общо. Не мисля, че ГЕРБ е доживотен партньор. ГЕРБ беше партньор дотолкова, доколкото Обедини патриоти да прокарат определени точки и каузи в своят програма, да ги вкарат в програмата за управление на коалицията и да ги реализират. Реализирахме ги през ГЕРБ и Борисов, въпреки че не сме били съгласни нито с ГЕРБ винаги, нито с Борисов.

Винаги съм подчертавал, обръщал внимание и критикувал грешките на министър-председателя Борисов и намесата му в работата на Народното събрание. Тази намеса сме я изразявали в публични декларации много преди сегашните нови участници в 45-ото Народно събрание да претендират, че е загубил своя смисъл, тъй като е управлявал дистанционно. Имаше не малко такива случаи, при които 95 човека от групата на ГЕРБ изпълняваха разпореждане на министър-председателя, въпреки разделението на властите. Това беше факт. Това ме принуди още през 2018 година да направя публично изявление, че България не е Царство и не трябва да се управлява по този начин. Това руши демокрацията и е грубо нарушение на разделението на властите. Стигаше се до парадокси, при които взето решение на Народното събрание след два дена се променя на 180 градуса. За съжаление, той не ме послуша“, каза лидерът на НФСБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *