Силата на конюнктурата – могат ли многото оскари да те накарат да харесаш скучен филм?

Филмът със 7-те оскара („Всичко навсякъде наведнъж“ – „Everything Everywhere All at Once“) е скучен и досаден, не трябва да се страхуваме да го признаем, само защото е толкова награден. Това нито е „Матрицата“, нито е „Аватар“, трябва усилие, за да се изгледа, неприятен на моменти. В него има много кинематографичен майсторлък, има добри актьори, но не може да те развълнува.

Подигравките към онези, които не го харесват, че били прости, не издават голям интелект. В този филм няма кой знае какви интелектуални игри, сюжетът за мултивселена не е вдъхновяващо откритие. Нито има метафори за разгадаване като във филм на Бунюел или Бергман.

Според една категория хора, които искат да покажат колко са издигнати над простаците, чалгата и „мурзилките“, всичко наградено с „Оскар“ е възвишено и те са посветени да го разбират. Да, ама не. Не всичко заслужава. Има много награждавани филми, които са напълно забравени.

По-малко награденият „Матрицата“ (4 оскара), например, има 3 продължения. Да видим този докъде ще стигне.

Първо, той не е холивудски филм, а на малка независима продуцентска компания. Ако беше холивудски, щеше да е по-добър.

Да се обяснят многото му награди е дълга тема. За наградите „Оскар“, примерно, гласуването е сложно. За номинации гласуват общо над 6000 професионалисти. Гласуващите са разделени по гилдии, след това има комисии, жури. Има скандали и зависимости, които влияят. Например преди време Академията претърпя шок, след разкрития, че над две трети от членовете са мъже, над 90% бели, над 50% на възраст над 60 и т. н. Това разбърка картите и тенденциите при гласуването.

И подобно на Нобеловите награди има реверанси към някакви конюнктури. В сегашния случай са наклонили везните към Азия и Китай, както се е случвало в други години в друга посока. Може би е важно в този момент.

Конюнктурата е нещо много силно, влиянието й се разпростира върху филмовите критици и всички медии. Понякога не може да се промъкне критична рецензия поради конюнктурата. Най-малко отрицателни рецензии са нежелани, защото не трябва да пречат на приходите от един или друг филм.

Но има и една проста сметка – при бюджет 20-ина милиона долара (направо скромен за американското кино), приходите от „Всичко, навсякъде, наведнъж“ са 112 млн. до момента, за една година. Уви, след многото номинации и награди „Оскар“, филмът е притурил само няколко милиона отгоре.

Но в кой бизнес печалбите са по 400-500%? Филмите от „Матрицата“ имат средно по над половин милиард долара приходи (без последния, който е на загуба). Печалбата стига 800-900%. „Аватар“ при бюджет 230 млн. долара има приходи почти 3 млрд. долара. Затова холивудските компании струват повече от технологичните компании от Силициевата долина.

Тази машина за пари има средствата, ако реши, да провъзгласи един или друг филм за най-добрият, да го наложи. Но истински зашеметяващите филми, които пълнят салоните и носят големите печалби, нямат нужда от такава помощ.

Иван Бакалов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *