СЕМ ще сезира прокуратурата заради опитите за цензура в БНР

Радиото ще бъде глобено, бъдещето на генералния директор ще се обсъжда другия петък

СЕМ ще сезира прокуратурата още днес за натиск и опит за цензура в БНР, съобщи председателят на СЕМ София Владимирова заради спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ за пет часа на 13 септември, предаде БГНЕС. „БНР наруши лицензията”, добави още Владимирова.

Решението бе взето на днешното заседание на СЕМ, което продължи по-малко от половин час. То беше предшествано от среща с редколегията на „Хоризонт“, на която журналисти от екипа разказаха за събитията около опита за сваляне от ефир на водещата на сутрешния блок Силвия Великова, като свидетелстваха за натиск над ръководството на държавното радио. Великова разказа, че преди да бъде отстранена, гендиректорът Светослав Костов я е извикал на среща не в кабинета си, а през улицата в Борисовата градина. Там й обяснил, че четирима души го притискат да махне Силвия от ресора „Съдебна власт“ и като водеща и ако не го стори, „децата ми ще ходят гладни, а аз няма никъде да си намеря работа“. Той не е назовал кои са четиримата. Другата заплаха била, че БНР ще бъде съсипано, ще му бъде намален бюджетът и ще бъде слято с БНТ. Великова разказа и за телефонното обаждане на Бойко Борисов, в което й заявил, че нито той, нито ГЕРБ имат общо с въпросния натиск.

Председателят на СЕМ София Владимирова обяви, че регулаторът ще сезира прокуратурата за натиск и опит за цензура, позовавайки се на изнесените на срещата по-рано данни от журналисти и подчерта, че въпросът трябва да бъде отнесен към държавното обвинение. Парадоксът е, че СЕМ на практика бяга от отговорност, защото Законът за радиото и телевизията му дава право да отстрани генералния директор за грубо нарушение на дейността на радиото. И всъщност именно това е ролята на СЕМ – да следи как се спазва законът.

В становище, гласувано единодушно и без дискусии, членовете на СЕМ обявиха, че спирането на ефирното излъчване на „Хоризонт“ на 13 септември е безпрецедентно, нарушило е условията на националната лицензия на БНР и е създало предпоставки населението на страната да не бъде уведомено незабавно в случай на нужда. Според решението прекъсването на предаванията нарушава правото на информация.

Членовете на регулатора ще обсъждат съдбата на генералния директор на радиото следващия петък (27 септември), като един от членовете му вече са обяви за оставка. БНР ще бъде санкционирано заради безпрецедентното близо 5-часово спиране на излъчването на програма „Хоризонт“, но все още не е известно колко ще е глобата. Според юристи от СЕМ за нарушаването на лизенцията законът предвижда глоба от 1000 до 7 000 лв., а за нарушаването на Закона за радио и телевизия – от 3 хил. до 20 хил. лв.

Малко по-рано редакционната колегия на БНР поиска оставката на Управителния съвет и на генералния директор Светослав Костов заради скандала със свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и съмненията около профилактиката на програма „Хоризонт“, заради която ефирът спря за 5 часа, предаде БНТ.

Редакционната колегия беше изслушана около скандала и протестите в радиото от Съвета за електронни медии. „Аз съм в оставка, нямаме директор, ситуацията е тежка“, заяви заместник-директорът в радиото Даниела Късовска.

„Не можем да работим със Светослав Костов“, казаха журналситите. На въпрос какво мотивира Късовска да проговори, тя отговори, че това са лъжите, които се леят всеки ден.

„Ние сме от едната страна. Говорихте тук за свободата на словото и аз ви благодаря“, заяви председателят на СЕМ София Владимирова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *