СЕМ стартира процедура по освобождаване на шефа на БНР

Светослав Костов има 5 дни, за да представи възраженията си

Цялата отговорност за спирането на сигнала на националното радио на 13 септември, 2019 година, е на генералния директор на БНР Светослав Костов. До този момент в СЕМ не чухме кой поема отговорността за прекъсването на сигнала на БНР на 13 септември.

Това заяви председателят на СЕМ София Владимирова на днешното заседание на регулатора, свикано за да бъде разгледано решение за стратиране на процедура по освобождаване на Костов.

В крайна сметка СЕМ прие решение да бъде започната такава процедура, като Костов има 5 дни, за да представи възраженията си. СЕМ няма друг избор, освен да започне процедура за освобождаване на генералния директор на БНР, каза и друг от членовете на медийния регулатор – Розита Еленова. Тя, както и Владимирова, категорично подкрепиха старт на процедурата. Всъщност от петимата членове на СЕМ нямаше никой против – двама, сред които Бетина Жотева, се въздържаха, предаде Actualno.com.

Владимирова изрично посочи, че със спирането на сигнала на 13 септември е нарушена Конституцията – в частта ѝ за правото на осведомяване на българските граждани.

След заседанието, пред журналисти Бетина Жотева заяви, че ако след края на процедурата бъде убедена, ще се присъедини към гласовете „за“ уволнение на Костов. Тя обаче призна, че ако се окаже, че не Костов, а друг е виновен за прекъсването на сигнала, членовете на СЕМ трябва да си подадат оставките. Реално същото е мнението ѝ и ако съдът не потвърди евентуалното решение за освобождаване на СЕМ. Жотева добави и, че ако Костов обжалва пред съда, това не значи, че ще остане на поста си, докато продължава евентуалното съдебно дело.

„Ще изчакам утре главният прокурор да каже какво са открили, освен че радиото не е трябвало да бъде спирано. Това според закона не е достатъчно“, смята Жотева, която изрази притеснение, че „тази сага може да продължи много дълго“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *