СЕМ освобождава днес директора на БНР

10-те страници възражения на Светослав Костов не бяха приети от регулатора

Съветът за електронни медии ще освободи утре предсрочно генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов. Очаква се това да се случи с мнозинство от поне четирима от членовете „за“ при трима на последното заседание на медийния регулатор, на което бе даден старт на процедурата. Самият Костов имаше 5-дневен срок, за да възрази и го е направил – в близо 10 страници, но възраженията му не са били взети предвид от юристите на медийния регулатор.

На едно от предходните си заседания по казуса членовете на СЕМ решиха да наложат две глоби на БНР. И двете са максималните заради спирането на „Хоризонт“ на 13 септември. Едната – от 7000 лв., е за нарушаване на лицензията на програмата, тъй като тя е дадена за 24-часово излъчване. А втората – 20 000 лв., е за нарушаване на правото на информация на гражданите.

Това са и мотивите, с които регулаторът ще гласува освобождаването на Костов. Очаква се да го подкрепят София Владимирова, Розита Еленова, Ивелина Димитрова, както и Бетина Жотева, която се въздържа на последното заседание с обяснението, че юридически искането трябва да бъде още по-добре подплатено. Засега не е ясно как ще гласува новият член на регулатора Галина Георгиева, която също се въздържа миналия път, пише „Клуб Z“. Не е ясно и кой ще бъде изпълняващ длъжността до провеждането на нов конкурс – въпрос от съществено значение за създалото се в радиото напрежение.

Според Закона за радиото и телевизията, едно от условията за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор е „ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *