Сделката за ТЕЦ-а на Доган ще стигне и до Европейската комисия

Чешката прокуратура проверява сигналите, че ЧЕЗ е продала съмнително евтино ТЕЦ „Варна“

„Демократична България“ ще предостави на чешката прокуратура всички материали за ТЕЦ „Варна“. Ще се обърне и към чешки евродепутати, с помощта на които да отнесе въпроса за теца на Ахмед Доган и пред Европейската комисия. Това обяви съпредседателят на извънпарламентарната коалиция Христо Иванов, който се включи на живо във Фейсбук от теца.

В петък стана ясно, че чешката Върховна прокуратура е започнала разследване за продажбата на теца. Чешката ЧЕЗ продаде топлоцентралата през 2017 г. на българската фирма „Сигда“, малко след това основен акционер в нея стана почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Прокуратурата в Прага работи по сигнали, че ЧЕЗ, която е държавно предприятие, е сключила сделката на подозрително ниска цена, като възможните загуби от това се оценяват на 8,5 милиарда чешки крони (323 милиона евро).  След като стана актив на Доган, ТЕЦ „Варна“ започна да получава лесни милиони по договори за т.нар. „студен резерв“ – само за да държи мощности в готовност да се присъединят към енергийната система на страната в случай на спешна нужда.

Новината за започналото разследване бе публикувана в петък в чешкото издание „Сезнам справи“ и е потвърдена от депутата Лукаш Вагенкнехт, който е сезирал чешката прокуратура, съобщи Actualno.com. В сигнала си инж. Вагенкнехт цитира разкрития по темата на Българския антикорупционния фонд (АКФ) и на „Капитал“ от лятото на 2019 г.

Христо Иванов в събота припомни, че търгът за студения резерв първо е спечелен от ТЕЦ „Марица Изток“, която се отказва от него, макар и това са лесни приходи. По думите му има сериозни съмнения, че ТЕЦ „Варна“ може да се справи със задачата да е резервна мощност.

Политикът припомни, че още лятото са подали два сигнала до прокуратурата по темата, но и досега по тях няма отговор. Не са получили и информация от енергийното министерство дали тецът е бил в състояние да изпълнява ролята на резервна мощност. Въпросите до ТЕЦ „Марица Изток“ и до КЕВР също останали без отговор. „Повдигнахме тази тема, студеният резерв беше смотан, но д-р Доган беше успял да изкара 50 млн. лв.“, посочи Иванов. По думите му нито една регулаторна институция не е направила нищо. „Институциите в България са само обслужващ персонал на корупционните далавери“, обобщи Иванов.

Той допълни, че през лятото с помощта на ГЕРБ и патриотите тихомълком е бил продължен мандатът на „човека на Доган“ в КЕВР и сега ДПС има блокираща роля в регулатора. „ДПС на своята национална конференция се обяви за партията, която първа се е наредила на опашката от средствата от големия пакет на Зелената сделка“, продължи Иванов.

В разследването „Доктор Ахмед Доган, повелителят на студения резерв“ АКФ алармира за множество съмнения за злоупотреби около продажбата на „ТЕЦ Варна“ ЕАД в края на 2017 г. на „Сигда“ ООД – фирма на бившия транспортен министър Данаил Папазов, в която Доган влезе като мажоритарен акционер. Малко след това топлоцентралата започва да получава милиони левове от държавата, за да осигурява „студен резерв“.  През 2019 г. Антикорупционният фонд сезира ред институции – НАП за съмнения за извършени данъчни престъпления, енергийния министър, КЕВР и ДАНС за неизправности на ТЕЦ „Варна“ и за риск за енергийната сигурност на страната.

„След публикуване на разкритията ни с нас се свърза сенатор Вагенкнехт, който вече беше подал сигнал в Чешката прокуратура. Заедно подготвихме и през ноември 2019 г. подадохме сигнал и до българската прокуратура. С постановление от края на 2020 г. Софийска градска прокуратура прие, че няма данни за престъпления – без да разгледа по същество множеството факти, изложени в сигнала, и без да извърши необходимите процесуално-следствени действия. В момента подготвяме жалба срещу постановлението“, заяви Лора Георгиева, старши правен експерт на АКФ.

„И до днес реална институционална реакция по случая „ТЕЦ Варна“ в България липсва. Българските институции не виждат множеството червени флагове за нередности в цялата схема по закупуването и експлоатацията на ТЕЦ Варна и прилежащото пристанище „Езерово“. Приветстваме започналото разследване на Чешката върховна прокуратура и се надяваме то да защити интересите и на чешките, и на българските граждани и данъкоплатци“, коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

През миналата година преписката за ТЕЦ „Варна“ изненадващо бе пренасочена към спецпрокуратурата. Не е ясно какво става с разследването там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *