Сглобката се разпаднала заради Нотариуса? Киро Петков обвини Борисов, че хвърлил Габриел под автобуса

Нейната репутация е унищожена с политически ход, който в света не бе известен, каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“

Има две неща, с които не се съгласихме до последния момент. Първото бе реформата на службите. Текстът за следствената тайна пък бе предложен за специални случаи като този за Мартин Нотариуса. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Има една голяма голяма група в съдебната система, която е свързана с Мартин Божанов, но се крие зад следствената тайна, добави той.

„Искахме да има ясна дата – до 31 юли да бъде завършена. Те казаха, че са готови, но говореха за „някога“ и добавяха „може би“. Имаше текст за следствената тайна, който бе предложен за специални случаи като този за Нотариуса“, заяви депутатът.

„Публичността ни помага. Ние показахме нашата последна версия на договора, която бяхме готови да подпишем. Появява се една от дамите в последната вечер с документ, подписан от Мария Габриел и казва „Ето подписания договор“. Разбира се, отворихме го и погледнахме датата за службите, няма я и отговорихме, че това не е документа, за който сме говорили“, добави той.

„Въобще не може да се говори за пращане на избори, но това, което вчера се случи, е безпрецедентно. Бяхме се събрали 100 човека – министри и цялата парламентарна група. Всички не можехме да повярваме, че това бе направено. Това е една политическа измама. Аз се радвам, че не видях в листата на Мария Габриел и вас“, каза Петков на водещите Виктор Николаев и Мира Иванова.

„Да забереш някакви хора, които си решил и да изненадаш т.нар. си партньори по телевизора… Ние предложихме 9 човека, а те се появиха с десети, което беше малко като концерт изненада. Защо всичко това се прави? Аз вчера казах, че съжалявам Мария Габриел. Знам, че това не е нейната природа, но защо позволи Борисов да я накара да направи политическа измама“, попита той.

„12 дни преговаряш и накрая ти се появява ново име, което дори не е било споменавано. Различни комбинации се предлагаха, но тази не сме я виждали. Конституцията даваше срок до понеделник да се представи папката с изпълнения мандат. Защо бяха тези 24, 12 часа? Защо се бързаше“, добавя депутатът.

„Огромна грешка направи Мария Габриел и слабост, че се е съгласила да бъде натисната от Борисов. Големият въпрос обаче е може ли лидер на политическа партия да знае, че хвърля държавата в хаос и да не се появиш дори накрая на масата и да питаш какво може да се направи. Той се скри. Не вдигна дори един път телефона през последните 10 дни. Аз не умирам да си говоря с Борисов въобще, но когато си политически лидер, не може да се криеш зад 4 човека, които си изпратил да бъдат изпържени“, коментира той.

„Борисов хвърли Мария Габриел под автобуса. Нейната репутация е унищожена с политически ход, който в света не бе известен – да отидеш с кабинет, който не е съгласуван“, заяви Петков.

„Някой го гонеше от другата страна голям страх за службите. Какво можеше да направим? Искаме реформа. Страхът може би беше у хората, които ще бъдат сменени, а те може би имат някакви информации и тайни за миналото. Не мога да си обясня какво е толкова страшно да се направят реформите освен, ако нямаш някакви лични притеснения“, добави той.

След като Николаев го пита дали няма да има външен натиск, за да подкрепят ПП-ДБ правителство на ГЕРБ и на избори ли отиваме, бившият премиер каза, че знае само това, че кабинетът „Габриел“ е абсурден.

„Всеки един от министрите дори си подписваше декларация, че не иска да участва в това. Когато дойде мандатът при нас, ние ще съберем всички национални съвети и всички коалиции – на ДСБ, на „Да, България“, на „Продължаваме промяната“ и няма да бързаме, ще мислим, защото да се хвърли България в хаос е най-лесно“, добави той.

„ГЕРБ трябва да разберат, че старият модел свърши, че идеята за хитрини, изнудвания, шантажи трябва да остане назад. Ние сме отговорни. Разбираме, че зад тях стоят стотици хиляди гласове, но и те трябва да схванат, че е време за поемане на реална отговорност“, заяви Кирил Петков.

„Едно нещо обещавам – като дойде мандата при нас, няма да сложа четири дами или четири мъже да стоят отпред и ние с Асен да се крием и да казваме „прави това, прави онова“, уверява той.

„Ние осъзнаваме, че сме във война и в момента Путин напредва. Тези избори при тях бяха страшна шашма. Трите аспекта, за които имаше най-голям натиск от страна на ГЕРБ, бяха да има техни хора бяха енергетиката, отбраната и страхът да се сменят службите. Това са нещата, за които през последните 30 години Русия е държала най-много да има контрол. Знаете откъде минава „Турски поток“. Важна е и обраната, защото сме стратегически партньор, както и службите, защото е известно колко агента бяха открити“, коментира депутатът.

„Вчера ни изненадаха. Ние очаквахме празна папка (б.а. да бъде предадена от Габриел на президента)“, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *