Свиленски зове управниците да не хулят „Газпром“, плащаме скъпо заради приказките на Кирил Петков

Не може да си позволим да влезем в 2023-та година със служебни кабинети и без бюджети, отсече председателят на ПГ на БСП

БСП не е поставяла условия за министри в нов кабинет, нито за министър-председател. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ председателят на ПГ от БСП Георги Свиленски.

По думите му определянето на премиера е право на мандатоносителя.

„Нашите условия (б.а. за подкрепа на правителството) са приемането на актуализацията на бюджета и на тези 20 закона, които хората и бизнесът чакат. 20-те милиарда евро по Плана за възстановяване и устойчивост трябва да влязат в България“, добави той.

„Ние не може да си позволим да влезем в 2023-та година със служебни кабинети без бюджети и без осигурено финансиране при положение, че войната няма да спре, а започва и нова ковид вълна“, коментира депутатът.

След като водещият цитира Кирил Петков, според когото руската компания ни шантажира и Асен Василев, който пък твърди, че това са ненадеждни партньори, той каза, че им препоръчва да се въздържат от такива изказвания, защото трябва да положат усилия българските граждани да получават евтина и достъпна газ.

„Няма как приказките и желанията на когато и да било да са за сметка на хората, защото всеки от нас плаща тази цена – било то през автомобила или през топлата вода и всички енергоизточници, които формират цените и съответно инфлацията“, подчерта Свиленски.

Той коментира и отказа на партията да отиде на консултации при президента Румен Радев вчера с мотива, че се обсъжда актуализацията на бюджета. „За нас приоритет са българските граждани и бюджета. Няма нищо спешно“, заяви парламентарният лидер на БСП.

„Много е важно консултациите да се правят при спокойна атмосфера. На всички бе ясно, че в понеделник, вторник и сряда се приема бюджета. Колегите работят непрекъснато от петък“, добави той.

„След провалите на заседанието в сряда и четвъртък през миналата седмица от новото управляващо мнозинство, бяхме принудени в петък, събота и неделя да правим вечерни късни заседания на комисиите. Всички очакват да бъдат приети тези предложения за пенсионерите, за майките, за младите и за бизнеса, за отмяната на акцизи и отмяна на ДДС“, обясни Свиленски.

„Нищо не налагаше тази спешност (б.а. от страна на президента). Няма да правим нищо друго, докато не приемем бюджата на държавата. Българските граждани очакват решения, а не празни приказки на консултациите. Те ще се проведат тогава, когато е подходящо времето. Ще изпълним всичко, което е записано в Конституцията. Тя не е нарушена“, уверява той.

Парламентарен председател на социалистите повтори тезата на БСП, че прекратяването на отношенията с „Газпром“ е грешка. „Нека да гледаме какво правят Германия, Франция. Значи те могат да ползват руски газ, а ние не можем. Нека да сме равноправни партньори в ЕС! Каквото за тях, такова и за нас“, добави той.

Никога не сме се бъркали в работата на президентската институция, но няма да позволим и той да се меси в БСП, заяви Свиленски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *