Световни медии се чудят: Как е възможно Борисов да управлява България?

България и по-конкретно премиерът Бойко Борисов влязоха в медийния оборот на три водещи международни издания през тази седмица – “Евронюз”, както и британските “Гардиън” и “Индипендънт”.

“Евронюз” е отделило място на страницата си за информацията, че министър-председателят е глобен с 300 лв. (150 евро) заради нарушение на мерките срещу разпространението на коронавируса, издадени от собственото му правителство.

В статията се споменава също, че “консервативният лидер е отказал да носи маска от началото на пандемията”. Уточнява се също, че страната ни е въвела първите мерки срещу COVID-19 на 8 март и е една от най-слабо засегнатите страни от пандемията. “Евронюз” обаче напомня, че бързото премахване на рестрикциите в края на май е довело до ръст на заразените, достигайки до над 100 заразени дневно в последно време, в сравнение с 20-30 при избухването на заразата.

Изданието съобщава, че управляващата партия ГЕРБ е била глобена с 1500 евро заради партийното събрание в Стара Загора, което се проведе миналия уикенд. Подобна глоба е наложена и на опозиционната партия БСП, в чиито редици има заразени с коронавирус след партийно заседание.

Британският “Индипендънт” посвещава статия на компроматите от спалнята на Бойко Борисов. “Той е премиерът на България, нация от 7 милиона души, която е член на Европейския съюз и партньор в НАТО. И така, какво правят снимки на Бойко Борисов, който се спи до 9-милиметров пистолет Глок и чекмедже, пълно с 500 еврови банкноти и златни кюлчета, в интернет”, коментира изданието, като уточнява, че снимките са били разпространени в новинарски издания анонимно, публикувани онлайн миналата седмица и заверени като истински от експерти от два разследващи сайта. “Те разтърсиха балканската нация”, се казва още в публикацията.

Най-нова е статията на “Гардиън” – от четвъртък (25 юни). Публикацията е посветена на публикувания запис, свързан с Борисов, и е под заглавие “Българският премиер може да бъде разследван заради аудио заплаха да “изгори” евродепутат”.

Български евродепутат поиска разследване след появата на аудиозапис на мъж, който звучи като премиерът на страната Бойко Борисов, обещавайки да я „изгори“, визирайки Елена Йончева, описана като бивша журналистка, която е участвала в кампания за разкриване на корупция в правителството.

В статията се споменава, че 7-минутният запис е чут от над от милион българи, тъй като е публикуван анонимно в YouTube и други социални медии. Казва се също, че Борисов е постави под въпрос автентичността на записа, определяйки го като „дълбока фалшификация“.

“Гардиън” напомня, че България е най-корумпираната държава в ЕС, според Transparency International, а също и най-бедната от 27-те държави-членки.

“Борисов, който преди беше бодигард на комунистическия лидер на България Тодор Живков, е министър-председател повече от 10 години, през които правителствата му са се изправяли пред поредица от корупционни скандали. Съвсем наскоро самият Борисов трябваше да отрече обвиненията за участие в международно пране на пари, след като испанският вестник El Periodico съобщи, че каталунската полиция го разследва заради твърдения, първоначално изпратени от Йончева”, пише още “Гардиън” за скандала, известен у нас като “Къщата в Барселона”. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *