САЩ умишлено прикриват военно-биологичните си дейности в Украйна

Вашингтон умишлено „прикрива и замъглява“ военно-биологичната си дейност в Украйна, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. Според него реакцията на противниците на Русия на информацията за биолабораториите в Украйна показва, че Москва е уцелила корена на проблема, съобщава ТАСС.

„Обстоятелствата, възникнали при провеждането на специалната военна операция, позволиха да се погледне отвътре какво се случва по предложение на САЩ в тази област (военно-биологична активност в Украйна – бел. ТАСС), която Вашингтон умишлено прикрива, замъглява всяка възможност други членове на международната общност поне да разберат какво, къде, как и по какви причини, с каква цел се извършва от тази страна“, – каза Рябков на заседание на парламентарна комисия за разследване на обстоятелствата, свързани със създаването на биолаборатории от американски специалисти на територията на Украйна.

„Разкритите факти за провеждане на военно-биологични дейности в Украйна показват, че функционирането на биолаборатории на територията на тази страна, включително подразделение на централния санитарно-епидемиологичен отдел на военното ведомство на Украйна, е било насочено към повишаване на патогенните свойства на патогените на чума, антракс, холера и други смъртоносни болести, включително чрез използване на методи на синтетична биология“, добави Рябков.

Дипломатът подчерта, че Агенцията за намаляване на военните заплахи, свързана с Пентагона, играе водеща роля във финансирането и провеждането на повечето военни биологични изследвания.

Русия изготвя пакет от документи, за да започне официално разследване на военно-биологичните дейности в Украйна в близко бъдеще, каза заместник-министърът на външните работи на Русия.

„Имаме намерение да вървим в посока стартиране на официално разследване (на дейността на биолабораториите), инициирано от Съвета за сигурност на ООН. Това наистина е така. Това ще се случи в близко бъдеще. В момента всъщност формираме пакет от необходими документи за това“, каза Рябков.

Според него противниците на Русия ще се проявят като безскрупулни играчи в Съвета за сигурност на ООН, ако възпрепятстват разследването. „Ако по политически или геополитически причини нашите противници, нашите опоненти започнат да поставят прът в колелата ни, това само ще ги изобличи като безскрупулни играчи в Съвета за сигурност на ООН, водени от цели и съображения, които нямат нищо общо със задачите за укрепване на сигурността и установяване на истината“, заключи той. Реакцията на противниците на Москва по отношение на биолабораториите в Украйна показва, че Русия „е уцелила корена на проблема“, смята още руският зам.-министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *