САЩ са изкупили 90% от запасите на лекарство срещу коронавируса

Властите на САЩ изкупиха 90% от световните запаси на лекарството „Ремдесивир“, което се използва за лечение от коронавируса. Това обяви президентът Доналд Тръмп в петък в Белия дом, след като подписа указа, позволяващ да се намалят цените на лекарствата в страната.

„Моята администрация осигури контрола върху 90% от световните запаси на препарата „Ремдесивир“, който има великолепно действие“, каза Тръмп, цитиран от БГНЕС.

По-рано този месец „Гардиън“ съобщи, че САЩ са изкупили цялото количество „Ремдесивир“ за три месеца напред. Това означава, че в близко време нито една държава не може да закупи препарата в значителни количества, отбелязва британското издание. Лекарството е разработено от американската биофармацевтична компания Gilead Sciences. По данни на „Гардиън“ американската администрация е придобила над 500 000 дози. Това представлява 90% от препарата, който ще бъде произведен през периода юли-септември. Обществени организации изразиха безпокойство от едностранните действия на САЩ. Препаратът съкращава периода на оздравяване до четири дни.

– Британският премиер Борис Джонсън, който беше критикуван за бавната си реакция срещу коронавирусната пандемия, призна, че е можел да направи някои неща по различен начин, предаде БНР, като цитира Ройтерс. В изявление пред Би Би Си Джонсън обеща да има разследване за това как се е справил с кризата. Това обаче ще се случи след време, добави британският премиер. „Може би имаше неща, които трябваше да направим различно, и разбира се, ще дойде време да разберем какво точно е трябвало да направим, или сме направили различно“, каза Джонсън.

Според него това, което правителството не е успяло да разбере в ранния етап на пандемията, е обхватът на безсимптомното предаване на вируса между хората.

– Властите в испанската провинция Каталуния разпоредиха затварянето на всички дискотеки и нощни клубове с цел да спрат разпространението на коронавируса. Мерките, които влизат в сила днес и ще продължат в продължение на две седмици, бяха въведени, след като около 8000 нови случая бяха регистрирани в Каталуния през последните 14 дни, половината от регистрираните нови случаи в цяла Испания за същия период. Остава в сила и забраната за събиране на повече от 10 души на публично място. Епидемията в Испания забави темпове през юни, след което бе отменено извънредното положение, но оттогава вирусът отново се разпространи до 280 огнища, като Каталуния регистрира най-голям брой нови случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *