САЩ: Руският кораб е бил поразен с две украински ракети

Две украински ракети „Нептун“ са поразили руския крайцер „Москва“ в Черно море, каза в петък висш служител на американската отбрана, предоставяйки първото американско потвърждение, че потъването на руския крайцер е резултат от украински удар, предаде „Ню Йорк Таймс“.

Москва твърди, че корабът е потънал в бурно море, след като случаен пожар причинил експлозия на борда. Американският представител каза, че оценките на американското разузнаване сочат, че има редица жертви, когато корабът е бил ударен, но не може да даде конкретна цифра. Той заяви също, че има и някои руски моряци, които са оцелели и са били забелязани да бъдат прибирани от спасителни лодки. В часовете след атаката Москва излъга, че е евакуирала успешно близо 500 души екипаж.

Потапянето на руския крайцер „Москва“ е сериозен удар за военните планове на Русия. „Корабът имаше крилати ракети на борда, които сега са на дъното на Черно море“, заяви американският служител. На 24 февруари Русия започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна. В Киевска област руските окупатори бяха разгромени от украинската армия и сега се готвят за мащабна офанзива в Донбас. Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби каза, че потъването на „Москва“ ще доведе до „последици“ за оперативните способности на руския флот в региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *