САЩ: Русия планира скоро да анексира Донецк и Луганск

Русия планира скоро да „анексира“ двата източни региона на Украйна, засегнати от руската инвазия. След като не успя да свали правителството в Киев, Москва ще анексира ДНР и ЛНР, казва посланикът на САЩ в ОССЕ пред АФП, цитирана от БГНЕС.

„Последните данни на разузнаването сочат, че Русия ще се опита да анексира Донецката народна република и Луганската народна република към Русия“, каза Майкъл Карпентър, посланик на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. .

„В докладите се посочва, че Русия планира да организира референдуми в Донбас, а самото присъединяване да се случи към средата на май“, каза Карпентър пред репортери във Вашингтон.

Той допълни, че Москва обмисляла сходен план и за Херсон. Това е единственият важен украински град, върху който руснаците поеха напълно контрола от началото на инвазията в Украйна.

Карпентър каза, че това ще бъдат подобия на референдуми, изфабрикувани гласувания, които няма да бъдат възприети като легитимни, както и всеки опит за анексиране на други украински територии. „Ние трябва да действаме спешно“, добави той.

Киев също твърди, че Русия иска да организира в Херсонска област, както и в съседната Запорожка област референдуми за независимост.

Междувременно бе обявено, че Валери Герасимов, началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, е бил в Украйна през изминалата седмица. Това твърди CNN, позовавайки се на висш служител на Пентагона в САЩ.

„Със сигурност знаем, че Герасимов е бил в Донбас няколко дни от миналата седмица. Не знаем дали все още е там“, каза служителят. Служителят, обаче, отказва да съобщи откъде САЩ са толкова сигурни за местонахождението на руския генерал, или с какви разузнавателни данни разполага.  По-рано бе съобщено, че Герасимов е ранен в Украйна. САЩ, обаче, нямат данни за това.

Разузнаването на Пентагона не е сигурно защо генералът е посетил фронтовата линия и дали това е знак за липсата на доверие на Кремъл в генерал Александър Дворников, който само преди седмици беше назначен за командир на всички руски операции в Украйна, твърди медията.

Според САЩ посещението на Герасимов показва, че той е искал директно да види операциите във войната на Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *