САЩ признаха: Да, преговаряхме с Русия!

Консултациите на високо ниво на американската администрация с руското правителство са насочени единствено към намаляване на рисковете в двустранните отношения. Това каза в понеделник на брифинг за репортери прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирана от „Фокус“.

Тя коментира съобщенията на The Wall Street Journal за контакти между съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, помощника на руския президент Юрий Ушаков и секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

„Видяхме тези доклади. Има много твърдения за преговори, които Съединените щати водят или не провеждат. Не мога да ви кажа съдържанието на конкретни преговори“, каза тя.

„Искам обаче да отбележа няколко точки: ние си запазваме правото да говорим директно на високо ниво по въпроси, които вълнуват Съединените щати. Това беше случаят през последните няколко месеца, нашите преговори се фокусираха само върху намаляването рискове в отношенията между Съединените щати и Руската федерация. Ние продължаваме да се придържаме към нашия основен принцип, че не обсъждаме нищо за Украйна без участието на самата Украйна“, добави Жан-Пиер.

„Внимаваме да не разкриваме конкретното време и съдържание на преговорите, така че да продължим да имаме възможност да контактуваме с Русия и тези комуникационни линии да не бъдат прекъснати. Ето как се държахме през последните няколко месеца“, подчерта представителят на Белия дом.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков в понеделник не коментира материала на Wall Street Journal за контактите между Москва и Вашингтон чрез представители на службите за сигурност. Преди това вестникът, позовавайки се на неназовани представители на САЩ и западните власти, съобщи, че Съливан уж е провел през последните месеци поредица от поверителни контакти с Ушаков и Патрушев относно недопустимостта на използването на ядрени оръжия и разширяването на конфликта в Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *