САЩ признаха военното превъзходство на Китай

Пекин може да създаде бази в различни части на Азия и в Африка, допускат стратези във Вашингтон

Китай вече се изравни със САЩ или дори ги задмина в някои сфери на военната модернизация като корабостроенето, конвенционалните балистични ракети с наземно базиране, крилатите ракети, както и системите за ПВО. Това се посочва в доклад на Пентагона, в който се прогнозира, че към средата на века Пекин вероятно ще се опита да развие армия, която дори ще превъзхожда тази на САЩ или на всяка друга велика сила, която Китай възприеме за заплаха.

Военните стратезите на САЩ изразиха също някои съмнения дали Китай ще запази ангажимента си да не бъде първият, използващ ядрени оръжия в бъдеще. Те отбелязват, че “някои военни” в Китай публично предлагат да се разгледат варианти, при които Пекин все пак ще си позволи първи да използва ядрено оръжие, например в ситуация, в която “атака с използване на неядрени оръжия заплашва съществуването на ядрените сили на Китай, както и на самия режим”. В същото време Пентагона признава, че към момента няма доказателства, че ръководството на страната е решило да промени курса си.

На свой ред зам.-помощникът на шефа на Пентагона за Китай Чад Сбраджия заяви на брифинг, че Вашингтон е готов да води преговори по въпросите на контрола на оръжията първо с Москва, а след това с Пекин. “САЩ са готови да постигнат напредък с Русия, докато чакаме Китай да признае собствения си интерес и да се държи като велика сила и отговорна ядрена държава и да води преговори добросъвестно”, каза той.

Американският президент Доналд Тръмп, отговаряйки на въпрос на ТАСС през ноември 2019 г., увери, че САЩ биха искали да сключат ново споразумение за контрол на оръжията с Русия, Китай и вероятно няколко други държави. На 8 юли Фу Конг, директор на отдела за контрол на въоръженията във външното министерство, отбеляза, че Китай е готов да се включи в преговорите, ако САЩ намалят своите арсенали до нивото, с което разполага Пекин.

Китай вероятно разглежда Мианмар, Тайланд, Сингапур, Индонезия, Пакистан, Шри Ланка, ОАЕ, Кения, Сейшелските острови, Танзания, Ангола и Таджикистан като места за разполагане на военно-логистични съоръжения, се казва още в американския доклад. По-рано Чад Сбраджия изрази загриженост, че търговските и инвестиционни проекти на Китай в рамките на икономическата инициатива “Един пояс-един път” могат да доведат до създаването на китайски военни бази в различни региони по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *