САЩ поискаха кардинални промени в СЗО

Световната здравна организация (СЗО) не се представи на висота в подхода си към ситуацията с разпространението на коронавируса и затова САЩ изискват кардинални промени, или ще „осигурят целево използване за добри дела на доларите на американските данъкоплатци“, заяви държавният секретар Майк Помпео в интервю пред радио Good Morning Orlando, разпространено от външното министерство на САЩ.

Помпео бе помолен от водещия да даде оценка на текущото състояние на отношенията между СЗО и САЩ. „Случвало се е СЗО да работи добре. За съжаление, в този случай тя не се оказа на висота и затова ние трябва да предприемем усилия за кардинална промяна на това положение или да вземем друго решение и да заявим, че ще изиграем своята роля в задълженията си в сферата на здравеопазването…“, отговори държавният секретар.

„Трябва да осигурим целевото използване за добри дела на доларите на американските данъкоплатци“, добави Помпео.

По-рано, на брифинг в Белия дом, президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще вземат решението за възможното спиране на вноските в СЗО в края на седмицата. Президентът на САЩ обеща също, че в следващите дни правителството на САЩ ще направи изявление относно вноските на САЩ в бюджета на СЗО.

Преди това Тръмп няколко пъти критикува работата на организацията. На 7 април той написа в „Туитър“ че структурата е „финансирана предимно от САЩ, но се фокусира върху Китай“. След това заяви, че Вашингтон обмисля спиране на вноските в бюджета на СЗО. Тръмп също така каза, че всички мерки, предприети от СЗО в борбата с разпространението на новия коронавирус, са неправилни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *