САЩ и Полша обсъждат доставка на МиГ-29 за Украйна

Идеята е в замяна Варшава да получи изтребители F-16

Вашингтон обсъжда с Варшава възможността Полша да предостави свои изтребители МиГ-29С на Украйна. Това са съобщили четирима представители на американските власти за изданието „Политико“, предава БНР. Информацията бе потвърдена официално от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. „Работим активно върху сделка с Полша, за да снабдим Украйна със самолети. Не мога да кажа  кога точно ще стане това, но мога да потвърдя, че работим много, много активно“, каза той пред репортери по време на визитата си в Молдова“, цитиран от AFP.

Още преди дни украинският президент Володимир Зеленски поиска бойни самолети руско производство от източноевропейски държави, тъй като украинските пилоти са обучени да управляват такива самолети. Вчера, по време на видеоконферентен разговор със законодателите на САЩ, той отново е отправил подобна „отчаяна молба“ пред повече от 280 членове на Сената и Камарата на представителите (Конгреса).

През последните дни Зеленски многократно помоли Запада да въведе зона, забранена за полети над Украйна, но САЩ и техните съюзници от НАТО отхвърлиха тези призиви, опасявайки се от пряка конфронтация с Москва. Вместо това САЩ обещаха военна помощ на Украйна. В контролирания от демократите Конгрес на САЩ има силна двупартийна подкрепа за спешна военна и хуманитарна помощ за Украйна след инвазията на Русия на 24 февруари в размер на 10 млрд. долара.

„Тези самолети са много необходими. И ще направя всичко възможно, за да помогна на американската администрация да улесни техния трансфер“, коментира лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър.

Не е ясно как Вашингтон може да помогне за прехвърлянето на руски самолети в Украйна. САЩ обаче биха могли да се включат в плащането или осигуряването на заместители на съюзниците, които дадат самолети на Украйна. Вече са появиха информации, че Полша може да предостави на Украйна изтребители МиГ-29 и щурмови самолети Су-25 в замяна на изтребители F-16 от САЩ. Това съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на източници в американската администрация.

До момента на Украйна не са доставяни изтребители. Страни като България, Полша и Словакия са изразили колебания по този въпрос, сочи агенция Франс прес. Българският премиер Кирил Петков преди дни беше категоричен, че няма да изпращаме самолети на Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *