САЩ и Великобритания водят „тайна война“ в Украйна

Елитни специални сили от Обединеното кралство и САЩ присъстват в Украйна от началото на военните действия с Русия в края на февруари, съобщи източник от френското разузнаване пред репортер на Le Figaro.

Твърдението беше съобщено от старшия международен кореспондент на вестника Жорж Малбруно в събота, в деня, в който британският премиер Борис Джонсън направи изненадващото си посещение в Киев. Съобщава се, че британският лидер е бил заобиколен от охранители от елитните сили SAS, макар че това твърдение не е официално потвърдено.

Подразделенията на SASприсъстват в Украйна от началото на войната, както и американските Делти, пише Малбрюно в Туитър, позовавайки се на източник от френското разузнаване. Той допълни, че според източника Русия е добре запозната стайната война, която чуждестранни командоси водят срещу нейните войски. Le Figaro включва доклада му в своите новини за Украйна.

Великобритания и САЩ са сред най-активните военни поддръжници на Киев. Според съобщенията Джонсън лично е призовал украинския си колега Владимир Зеленский да продължи да се бори срещу Русия и да не се съгласява на мир, докато не му бъдат предложени по-добри условия.

Миналата седмица западният консенсус в подкрепа на борбата очевидно беше потвърден от ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел, който в събота заяви, чевойната ще бъде спечелена на бойното поле, тъй като също беше на посещение в Киев.

По-рано британските медии съобщиха, че десеткипенсиониранивойници от SAS са отишли или планират да отидат в Украйна, за да допринесат с опита си в разузнаването и противотанковата борба за каузата на Киев. Според британския таблоидДейли Миръруслугите им са били платени отдържава в Европа, която все още не е назована, чрез частна военна компания, а не от британското правителство.

Руските военни съобщиха, че на няколко пъти са предприели действия срещу това, което описват катонаемници, сражаващи се за Украйна. Един от последните случаи беше в събота, когато Джонсън и Борел бяха в Киев.

Руското министерство на отбраната заяви, че Киев се е опитал да използва граждански кораб при последния си неуспешен опит да евакуира високопоставен персонал от пристанищния град Мариупол, където се водят едни от най-интензивните боеве по време на конфликта.

Лицата, предвидени за евакуация, са идентифицирани като лидери на ултранационалистическия батальонАзови чуждестранни наемници. Има непотвърдени данни, че стотици чуждестранни граждани могат да бъдат блокирани в Мариупол заедно с няколко хиляди военнослужещи отАзов.

САЩ и Обединеното кралство публично заявиха, че нямат намерение да включват свои войски в сраженията в Украйна. И двете страни са основни доставчици на оръжие за Киев и са обучавали войници в Украйна преди руската офанзива. Съобщава се, че експертите са били изтеглени от страната в навечерието на военните действия.

В началото на март британското министерство на отбраната забрани на действащи военнослужещи да пътуват до Украйна, като заяви, че нарушаването на това правило може да доведе до съдебно преследване. След руската атака Киев призова доброволци от чужбина да се присъединят към редиците на новосъздадениячуждестранен легион.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *