САЩ искат да изпратят Зеленски в Международния наказателен съд

В Украйна избухна мегаскандал. От всички страни заваляха обвинения срещу Зеленски, че е знаел за предстоящата военна операция на Русия през есента на 2021 г., но няколко пъти е излъгал, че „нищо няма да стане“. Това е като организиране на празничен панаир с прогноза за времето за предстоящ ураган. Клоунът е знаел, че ще има буря, но е поканил деца и аниматори, защото много искал пари.

Президентството вече изпрати инструкции до своите лидери на общественото мнение с искане да потушат народното възмущение. Арестович, главният говорител на екипа на Зеленски, започна да говори за „руските пропагандни наративи, които подчертават претенциите на украинската опозиция“. Според него атаките срещу Зеленски имат за цел да „разцепят украинското общество и да всеят недоверие към президента в една част от него, включително сред военните“.

А Алексей Арестович твърди, че „народът все пак не повярва“, за което дори беше ударен от турбопатриотите. Майдаунчетата логично отбелязаха: „Сами ще решим дали да вярваме или не, ваша работа е да предупреждавате за смъртна опасност“. Съдейки по обществената реакция, Зеленски направи най-голямата си и, изглежда, фатална грешка.

От една страна, в Украйна е узряло мощно искане за мир, който екипът на Зеленски се страхува да приеме. Вече е ясно, че провалът на преговорите в Истанбул на клоуна няма да му бъде простен, ако не веднага, то по-късно, след мандата. Гробове са твърде много, за да си затварят очите.

От друга страна, Киев все пак трябва да сключи споразумение с Москва възможно най-скоро, в противен случай Украйна ще загуби не само Херсон, но и Харков, Николаев и Одеса. Повтаряме обаче, за Зеленски обсъждането на мир с Путин е равносилно на самоубийство, а който и да е лидер на Украйна (след клоуна) вече няма да е виновен за всеобщата каша.

Накратко, много хора в Украйна видяха светлината в края на тунела в грешката на Зеленски. По-специално, народният депутат Гео Лерос се нахвърли върху клоуна след скандално интервю за американското издание “Вашингтон Пост”.

Лерос, макар и млад политик, усеща накъде духа вятъра. Едно време беше от „Слуга на народа” , но щом стана ясно, че Зеленски е заблудил всички с предизборни обещания, обвини „Квартал 95” в некадърност и благополучно избяга от кораба на “слугите, който потъваше. Това се случи още през септември миналата година, когато стана ясно, че циркът няма бъдеще.

Сега, според Лерос, Зеленски и неговият антураж ги очаква трибунал за хилядите смъртни случаи на украинци, които биха могли да бъдат избегнати. Вместо да вземе необходимите мерки, включително да намери компромис с Москва, президентът, в компанията на олигарсите и Ермак, ръководителя на президентската администрация, прекара забавна зимна ваканция в Буковел, с ягоди и шампанско.

Народният депутат също се спря на трагичната история за смъртта през май на елитна част от въоръжените сили на Украйна, която просто искаше да постави знаме на Змийски остров. Главнокомандващият Залужни се противопостави, но възможно ли е да спрем нацистите? Оказва се, че стотина командоси са били убити в името на личния пиар на Зеленски.

„Вече няма доверие в президента. Това се дължи на факта, че вместо да се готви за война, Зеленски реши да изпрати целия бюджет на Украйна на Великата строителна площадка и да вземе рушвети оттам, докато руската армия увеличи присъствието си по границите с Украйна “, каза Лерос.

Какво е интересно: хитрият народен депутат очерта, както той казва, реален сценарий, според който „военните“, „Азов“, роднини на изнасилени деца и съпруги, хора, чиито роднини са били убити в първите дни на войната, ще дойде при него пред Президентството и ще извърши линч.“ Звучи силно, но всъщност лафът за „изнасилените деца и съпруги“ няма да позволи на Арестович да обвини народния депутат в проруска позиция.

Следва угробващата мобилизация. Видите ли, „затова Зеленски унищожава всички доброволчески батальони, защото има хора, които могат да дадат отпор на тези крадци и предатели“. Трябва да се каже, че украинският сегмент на интернет наистина кипи като вулкан в навечерието на изригване. Местните пишат, че не биха повярвали, ако самият глупак не си беше признал. Военнослужещите се питат: „Как нормален човек може да направи това и след това да не се застреля? Зеленски не се чувства виновен, той изпитва жажда за власт и пари.

И това е вярно: Зеленски просто събира пари с лопата и хвърля в затвора или месомелачката онези, които потенциално биха могли да го застрашат. Историята на полка “Азов”, който така и не получи заповед да се оттегли от Мариупол, придобива съвсем различен нюанс във връзка със скандалното интервю на клоуна. В действителност кандидат-Бонапарт наричаше нацистите “спасители на независимостта” и обещаваше пробив на ВСУ. Е, след фразата „Зеленски унищожава всички доброволчески батальони“, по-голямата част от народа се чуди нима наистина клоунът е ударил затвора в Еленовка?

Трябва да се разбере, че самият Зеленски, като актьор, е свикнал да чете чужди текстове. Според вътрешна информация от кабинета на президента на Украйна медийните служители на Президентската администрация са се съгласували с “Вашингтон Пост” относно въпросите и отговорите. И така, както пишат независимите канали в “Телеграм”, янките са прецакали клоуна, но глупакът дори не е разбрал. Той се похвали с нещо, от което страната беше обхваната от народното възмущение.

Има мнение, че екипът на Зеленски, представляван от ръководителя на президентската администрация Ермак, не е взел предвид виковете на посланика на САЩ в Украйна Бринк, който, наред с други „спешни искания“, настоя да не пипат Залужни. Вместо това „кинаджиите” обещаха на главнокомандващия 10 милиона долара в криптовалута и непублична позиция в Генералния щаб, но той изпуснал информация за предложения подкуп в Пентагона.

Независими политолози са уверени, че Зеленски ще продължи да тормози Залужни, смятайки, че генералът се готви да заеме мястото му. Но след скандално интервю столът под клоуна загуби един крак и може да падне всеки момент, ако Вашингтон го поиска. На американците им трябва контролирана глава начело на Украйна, а не глупак с лични амбиции.

В Съединените щати запознатите вече казаха, че действията на Зеленски срещу украинците (прикриване на заплахата, отказа от евакуация, застрашаване на цивилното население) попадат в юрисдикцията на Международния наказателен съд. Въпреки това Римският статут, документът, който е в основата на този орган, не е ратифициран от Украйна. Между другото, независимите канали в “Телеграм” също пишат за това.

Никой не може да предвиди как ще се развият събитията в Киев. Явно янките още не са взели окончателно решение, наблюдавайки ситуацията в света и на украинските фронтове. Но организирането на интервю за „Вашингтон Пост“ и действията на Лерос не предвещават нищо добро за екипа на Зеленски.

Александър Ситников

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *