САЩ изключиха Турция от програмата за F-35

Русия вече предложи доставки на Су-35

САЩ окончателно изключиха Турция от програмата за бойните самолети F-35. Решението на Вашингтон е заради сделката между Анкара и Москва за доставка на руски ракетни системи С-400. На няколко пъти САЩ правеше опити да откаже Турция от договора, но не успя.

За съжаление, решението на Турция да придобие руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно нейно продължаващо участие в програмата F-35, се казва в изявление на Белия дом.
Програмата F-35 не може да съществува съвместно с руска платформа за събиране на разузнавателни данни, които ще се използват, за да се разкрият най-новите постижения на програмата, се допълва в текста.

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам добави, че купуването на руските системи от Турция ще има негативно въздействие върху оперативната съвместимост и съвместната работа на Турция с НАТО.
Белият дом обаче посочи, че отношенията със съюзника Турция са „многопластови“ и сътрудничеството ще продължи, „без да се забравят ограниченията, налагащи се от присъствието на системата С-400“.

Турция участва в програмата за F-35 от нейното начало, припомня Франс прес. Турски компании доставят сега 937 различни компонента за този самолет, от които 400 са произвеждани единствено от тези компании. Очаква се в съответствие с американското решение тези компании да не получават повече договор за подизпълнители и техният дял в производството на F-35 да бъде поверен на фирми от други страни.
Освен това Анкара искаше да купи 100 такива самолета, но Доналд Тръмп припомни, че доставката на първите елементи на С-400 де факто означава забрана за Турция да купи тези самолети. Тръмп все пак изтъкна, че има добри отношения с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Финансовите загуби за Турция от изключването й от програмата ще съставляват около 9 милиарда долара, поясни заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд, отговаряща за закупуването на военна техника и тиловото обезпечение.

Турция определи решението като несправедливо. В изявление на турското външно министерство се казва, че „тази едностранна мярка не уважава духа на НАТО и не се основава на легитимни мотиви. Анкара определя американското решение като грешка и призовава САЩ да преразгледат действията си. Подчертава се също, че решението ще навреди на стратегическите връзки между двете държави, съюзници в НАТО.

Русия моментално реагира на новината и обяви, че има готовност да достави на Турция изтребители Су-35, стига Анкара да изяви подобно желание. Предложението бе отправено от генералния директор на държавната корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов, пише ТАСС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *