Сачева атакува майките на деца с увреждания, бранейки правителството

„Това, което се случва навън, не е протест на майки на деца с увреждания, това са тежки политически провокации“. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на специален брифинг, свикан заради случващото се на кръстовището пред Софийския университет. Там полицията блокира бус на майките на деца с увреждания и не го пусна да се присъедини към протестиращите на Орлов мост, след като преди това беше проведено автошествие до къщата на премиера Бойко Борисов в Банка с искане за оставката му. Кръстовището пред Ректората е затворено и до сега.

„Това, което се случва на улицата, не е дневният ред на хората с увреждания. Това не са политиките, от които те имат нужда. Хората с увреждания имат нужда не само от пари, а от конкретни идеи, политики, програми и мерки, които ние разработваме с тях“, продължи министърката с атаката срещу майките на деца с увреждания, които участват в антиправителствените протести. „Видяхме злонамерен хепънинг, организиран от Вера Иванова и Мая Манолова, да бъде представен като защита на хората с увреждания“, допълни Сачева

„Въпреки деструктивния характер на поведението на госпожа Вера Иванова, тя е част от работните групи на Министерството на труда и социалната политика и като член на тези работни групи тя получава информация и документи, справки. Има възможност да участва в активен диалог и разработването на политиките“, обясни Сачева.

„Сами преценете дали трябва да продължавате да наричате това, което се случва навън, протест на майки на деца с увреждания. Това не е протест на майки на деца с увреждания. Това са политически провокации. Тежка злоупотреба с каузите и с това, от което имат нужда хората с увреждания“, подчерта Сачева.

В началото на брифинга, който се проведе съвместно с представители на организации на хората с увреждания, тя посочи, че той е свикан „заради опита на една поредна провокация да бъде представена като защита на правата на хората с увреждания”. „Говори се много за това, какво е направило правителството за хората с увреждания. От 2009 година разходите на Министерството за труда и социална политика за хора с увреждания са били 245 млн.лв., а за 2020 година – 921 млн. лв.“, каза още тя и представи данни за политиките и програмите на правителството.

„През 2009 година за политики за хората с увреждания от държавния бюджет са давани над 245 351 хиляди лева, през 2018 година тази сума с е повече от 458 141 хиляди лева, през 2020 година за тези политики се отпускат 921 766 000 лева. Общо, с пенсиите които се отпускат, българското общество дава за хората с увреждания общо 2926 млн. лева. /близо три милиарда лева/, докладва Сачева и уточни, че в тази сума не влизат парите за патронажна грижа и други социални служби.

Според представители на организации на хората с увреждания за пореден път се прави опит за противопоставяне на едни хора с увреждания срещу други. Те са на мнение, че фокусът се насочва към една група хора и се отклонява от свършеното досега за останалите.

Веска Събева, зам.-председател на Националния комитет на хората с увреждания, каза, че при тези акции за пореден път има противопоставяне на на едни хора с увреждания на други, но с различни политически виждания. „Ние искаме да работим за доброта на нашите деца и за нашите деца“, увери тя. Подобни тези изказаха и представители на Съюза на слепите и Съюза на глухите в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *