Руското МВнР привика българския посланик заради шпионския скандал

Посланикът на България в Москва Атанас Кръстин е бил привикан в руското Външно министерство заради скандала с изгонването на двама служители на руското търговско представителство в София, предава РИА Новости.

Българските власти изгониха руските дипломати заради подозрения в шпионаж.Те им дадоха 72 часа да напуснат територията на България. Руското посолство в София обяви веднага, че няма никакви доказателства за каквото и да е шпионство. Последва декларация на руското МВнР, което еагира остро на изгонването на двамата руски дипломати, обяви българските действия като преднамерен опит да се навреди на отношенията между двете страни и се закани с ответни мерки. Това бе направено в официално съобщение. „Изразяваме съжаление заради решението на официална София да обяви служителите на търговското представителство на Русия в България за персона нон грата на основание на измислени обвинения”, се казваше в него. Тези действия ще се разглеждат като умишлен опит да се навреди на конструктивното руско-българско сътрудничество, пишеше още в позицията. От руското външно министерство допълниха, че ответните мерки ще бъдат обявени по-късно.

Не става ясно дали тези мерки са били обявени в сегашната среща с българския посланик. Според РИА Новости, шефът на българската дипломатическа мисия в Москва е напуснал руското Външно МВнР без да направи изявление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *